eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma

Veres: "ők értik, hogy mi mit mondunk"

A pénzügyminiszter szerint az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésében nem vette figyelembe azokat a Magyarországon folyamatban lévő döntéseket, amelyek jelenleg a Parlament vagy a kormány előtt vannak, ezek hatásával nem számolt, ezért fordulhatott elő, hogy a prognózisban szereplő néhány adat eltér a magyar tervektől.

Veres János brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a szóban forgó döntések megszületnek, meggyőződése szerint Brüsszelben ugyanazon számok jönnek ki, mint a magyar tervekben.

A magyar politikus azt mondta, hogy Joaquín Almunia pénzügyi biztos is megerősítette ezt. Veres János szerint nincs számszerű vita Budapest és Brüsszel között ebben a kérdésben.

"Õk értik, hogy mi mit mondunk, de azt mondják, ezt akkor hiszik majd el, ha elfogadjuk a törvényben. Én azt mondom, hogy a beterjesztett költségvetésnek megfelelően lesz elfogadva ez a pont is" - mondta Veres János.

Négy intézkedés, amiről Brüsszel nem tud

A pénzügyminiszter kifejtette: legalább négy olyan intézkedés van a Parlament előtt, amely befolyásolhatja, hogy a következő években mennyi lehet a költségvetés hiánya.

Veres János szerint egyfelől ilyen az egy hete beterjesztett költségvetési törvény, amelynek tartalmát Brüsszel még nem vehette figyelembe a saját számításánál.

Az egészségügyi törvény módosításával kapcsolatban két fontos javaslat már az Országgyűlés előtt van, egy harmadik pedig elkészült, de még oda sem jutott el - ezeket sem vette figyelembe a bizottság.

A nyugdíjreformmal kapcsolatban meghozott kormányzati és parlamenti döntéseket még nem tudták figyelembe venni, mert ezek nem véglegesek, az oktatásfinanszírozással kapcsolatos kérdések pedig a költségvetési törvényben vannak - érvelt Brüsszelben Veres János.

A Fidesz aggódik

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Európai Bizottság előrejelzéséből az derül ki, hogy az unió illetékesei nem fogadták el a magyar kormány jövő évre vonatkozó előrejelzését.

"Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa egyértelműen azt az aggodalmát fogalmazta meg, hogy már a kiindulásként használt adatok sem felelnek meg a valóságnak, márpedig ha az alapok csúsznak, akkor csúszik az egész épület is" - mondta Navracsics Tibor.

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője szerint "bár brutális megszorításokat" tartalmaz a jövő évi költségvetés, az államháztartás egyensúlya nem fog alapvetően javulni, és ezt "a független pénzügyi elemzők" is elismerik.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×