eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk

Évente 15 ezer milliárd forintot kell a kövérekre költeni

Az Európai Unió állampolgárainak 25-43 százaléka túlsúlyos, az elhízás okozta betegségek pedig évente 59 milliárd euróval (mintegy 15300 milliárd forint) terhelik meg az uniós országok egészségügyi költségvetését - tartalmazza az Európai Bizottság jelentése.

A tanulmány szerint a közvetett gazdasági hatások - elveszett munkanapok, korai nyugdíjazás - költségei 118-236 milliárd eurót tesznek ki.

Összehasonlításképpen, a dohányzás költségeit 130 milliárd euróra teszik a szakemberek.

A bizottság becslése szerint az elhízással összefüggő egészségügyi költségek az EU összes egészségügyi kiadásának átlagosan 7 százalékát teszi ki.

Az unió állampolgárainak 25-43 százaléka túlsúlyos, az Egyesült Államokban 28-39 százaléka.

A világ két leggyorsabban fejlődő és legnépesebb országában, Kínában és Indiában mindössze 6 százalék az arány.

Magyarország nagyjából a középmezőnyben foglal helyet, Lettországgal, Litvániával, Csehországgal, Szlovákiával, Portugáliával és Finnországgal egy csoportban, az elhízottak aránya ezekben az országokban 14 százalék körüli.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×