eur:
394.18
usd:
369.83
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Veszélyben a szinglik, figyelmeztet az ESET

A társkereső alkalmazások számos lehetőséget kínálnak a csalóknak és a hackereknek a gyanútlan szinglik kihasználására, ezért az online társkeresésnél is a tudatosság fontosságára hívják fel a figyelmet az ESET kiberbiztonsági szakértői a szerdai Valentin-nap alkalmából.

Az egyik legelterjedtebb módszer, amit a csalók a társkereső alkalmazásokon bevetnek áldozatuk megtévesztésére, a hamis profilok létrehozása. A bűnözők gyakran internetről letölthető fényképeket és kitalált személyes adatokat felhasználva csábítják el a gyanútlan romantikára vágyókat - hívták fel a figyelmet a szakértők.

Ráadásul a csalók a közösségi médián keresztül információt tudhatnak meg a célpont hobbijáról, nézeteiről, és ezeket felhasználva azt a látszatot kelthetik, hogy hasonló az érdeklődési körük. Miután megvan a bizalom, a bűnözők kitalált történeteket adnak elő magánéleti válságokról, amihez anyagi segítséget kérnek. Az áldozat pedig pénzt utalhat számukra abban a reményben, hogy ezzel támogatja "partnerét".

Az ESET szakértői azt javasolják, hogy

a társkeresők mindig gyanakodjanak, ha a másik fél pénzt, szívességet vagy fontos információt kér tőlük.

Ezen felül fontos, hogy a bűnözők az álprofilok segítségével ártatlannak tűnő üzeneteket küldhetnek rosszindulatú linkekkel vagy mellékletekkel. Ezeket megnyitva a számítógépen vagy telefonon tárolt érzékeny információk és adatok sérülhetnek, ami jelentősen növeli a személyazonosság-lopás és a hitelkártyacsalás kockázatát.

A szakértők mindenkinek azt tanácsolják, hogy amíg nem tudnak sokat partnerükről, addig lehetőleg ne nyissák meg az általa küldött linkeket.

Arra is kitértek, hogy mivel az online társkereső platformok rengeteg személyes adatot tárolnak, ezért érdemes távol maradni az olyan alkalmazásoktól, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a felhasználó letiltsa az adatok harmadik felekkel való megosztását.

Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennél is nagyobb veszélyt jelent, amikor a támadó megosztja "saját" állítólagos intim képeit, és cserébe hasonlókat kér. Ha ezt a gyanútlan fél megteszi, kezdetét veszi a zsarolás. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében azt javasolják,

soha senki ne küldjön el olyan képeket, amelyeket nem szeretne a nyilvánosság elé tárni.

Fontos, hogy ha valami szokatlant vagy problémát észlelnek, azonnal jelentsék a másik fél profilját az alkalmazásban, és tiltsák le. "Mindannyiunk közös érdeke, hogy az appok biztonságosabbá váljanak" - hangsúlyozták a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×