eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Óriási károk a Covid-19 készítmények piacán

Több mint egymilliárd dollár értékű vakcina veszett kárba a forgalmazás szigorú szabályai miatt. Február végéig további 3 millió kúrára elegendő készítmény szavatossága jár le. .

Az EU-s egészségügyi statisztikái alapján a Pfizertől beszerzett Covid-19 vírusellenes készítmények tömkelege veszett kárba a forgalmazás szigorú ellenőrzése miatt. A pozitív Covid-teszt után röviddel beadandó gyógyszer az Egyesült Államokban könnyebben hozzáférhető volt, mint Európában, ahol csak az idősek és a kockázati csoportokba tartozók vehették igénybe a készítményt.

Több mint egymilliárd dollár értékben vesztek kárba a fiolák.

Aggályok merültek fel a Paxlovid más gyógyszerekkel való kölcsönhatásaival kapcsolatban is, ami miatt az orvosok csak ritkábban merték alkalmazni a terápiás készítményt - írja a Portfólió.hu.

Az Airfinity elemzőcsoport adatai szerint az európai országok, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és Olaszország hiába vásárolt nagy mennyiségben a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréből, több mint 1,5 millió adag, mintegy 1,1 milliárd dollár értékű Paxlovid szavatossága járt le annak ellenére, hogy a felhasználási idő hat-tizenkét hónappal meghosszabbították.

2024 februárjának végéig várhatóan körülbelül 3,1 millió kúrára elegendő készítmény fog még lejárni, ami az európai egészségügyi rendszereknek

– az uniós szintű szerződéseket nem számítva – körülbelül 2,2 milliárd dolláros költséget jelent. Az Airfinity szerint egyes országok túlvásárolhatták a Paxlovidot, különösen az Omicron változat megjelenésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×