eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Getty Images

Indul a síszezon – már Magyarországon is hóágyúznak

A leglátogatottabb és legkedveltebb hazai síparkokban még javában zajlik a hóágyúzás és a készülődés, külföldön viszont számos helyen nagyon komoly hóréteg alakult ki és szebbnél szebb környezetben várják a látogatókat.

Beköszöntött a tél és vele együtt lassan-lassan a sokak által várt síszezon is. Kérdés, hogy a téli sport hazai szerelmesei, hol tudnak hódolni szenvedélyüknek a következő hónapokban. Melyek a legjobb magyarországi sípályák és milyenek a körülmények? Ha pedig valaki inkább külföldön síelne, hová érdemes menni és milyen költségei vannak egy-egy ilyen kiruccanásnak?

Az Időkép tájékoztatása szerint mediterrán ciklonok érkeznek a következő napokban hazánk fölé – az első hullám csütörtökön reggel nyugat, délnyugat felől. Északon, északkeleten akár több órán keresztül is havazhat, amit főként a főváros és az Északi-középhegység térségében délutántól, estétől tartós ónos eső válthat fel.

Az Északi-középhegységben 5-10, a hegyekben akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat.

Pénteken reggel sokfelé eshet az eső, majd délutántól dél felől fokozatosan megszűnhet a csapadék. Szombaton nyugaton előreláthatóan hó, havas eső hullhat, máshol a kezdeti esőt délutántól válthatja szilárd halmazállapot.

A Bükkben és a Mátrában már igazi téli hangulat uralkodik, a szerdai állapot szerint a Kékestetőt 13 centis hótakaró borította. Ez a mennyiség már szánkózáshoz, de akár síeléshez is megfelelő. Magyarországon hét helyen találhatók olyan sípályák, ahol felvonó is van, de jelenleg az összes síterep zárva van, tehát még várniuk kell az érdeklődőknek. A helyszínek:

  • Bánkút,
  • Eplény,
  • Kékestető,
  • Mátraszentistván,
  • Pécs,
  • Sátoraljaújhely
  • és Visegrád.

A sielok.hu oldalon érdemes figyelni a síterepekkel kapcsolatos információkat. A mátraszentistváni sípark üzemeltetői szerdán azt írták Facebook-oldalukon, hogy a pályaalap készítéséhez és a nyitáshoz további havazásra, hóágyúzásra van szükség, de folyamatosan figyelik az előrejelzéseket. Eplényben ugyancsak elkezdődött a hóágyúzás. Webkamerákon keresztül mi is láthatjuk, milyen az aktuális helyzet a síterepeken, ehhez a síparkok weboldalára kell ellátogatni.

Egyelőre tehát a készülődés és a várakozás napjait éljük idehaza, de az már ismert, hogy a 2024. január 2. és március 14. közötti időszakra iskolai csoportok jelentkezését várják Eplényben. A Ski43 Program keretében ingyenes alapfokú oktatást tartanak és felszerelést is biztosítanak a gyermekeknek a helyszínen – tájékoztatott a sielok.hu.

Mi a helyzet a szomszédos országokban?

A szomszédos országokban is nagyon készülnek a síszezonra, több helyen már igen komoly hóréteg alakult ki. Szlovéniában kilenc síközpont újult meg idén 76,5 millió euróból, amely összegből több mint 55 milliót az állam biztosított. A korszerűsítésnek köszönhetően már nemcsak a téli szezonban, hanem egész évben aktív hegyi üdülő- és élményközpontokként tudnak szolgálni a síelők számára az érintett helyszínek. A tavalyi évben a szlovén síközpontok forgalmát 80 százalékban a belföldi turizmus generálta: 1,2 millió vendég kereste fel az ország 32 pályakomplexumát. A síelők már most igénybe vehetik az összes szlovén sípályát egyetlen átfogó síbérlettel, amelyről részletes információ a skislovenia.eu weboldalon érhető el.

Az egyik legkedveltebb szlovéniai síterep Maribor-Pohorje, ahol december első napján már ki is nyitnak a pályák. Összesen 14 lift állt rendelkezésre, több mint 41 kilométer a sípályák hossza. Budapesttől mintegy 350 kilométerre található, körülbelül 3 és fél óra alatt el lehet jutni ide a magyar fővárosból. A felnőtt napijegy 43, míg a gyerek 25 euróba kerül a sielok.hu tájékoztatása szerint.

Érdemes megfontolni az észak-szlovákiai Zdiar település mellett található Bachledkába való ellátogatást is, ahol három völgy fut össze és kínál nagyszerű sípályákat, valamint gyönyörű turisztikai látványosságokat. Szállások, vendéglők, síkölcsönzés, síoktatás, szánkópályák és egyéb, máshol is megszokott szolgáltatások várják – a magyar síelőket is. A modern, 10 személyes kabinos felvonó télen-nyáron szállítja az utasokat, ezen felül még egy 4 személyes ülőlift is üzemel a síszezonban. Az ülőliftek a legfontosabb pályák között közlekednek, így azok kényelmesen megközelíthetők. A síterepen 8,5 kilométernyi sípálya található, minden tudásszintnek megfelelően. A nehezebb pályákat húzóliftekkel lehet megközelíteni.

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű hó esett Ausztriában, főként az észak-salzburgi hegyekben, így Lofernél és Hochkönignél, továbbá a Magas-Tauern magasabb, északias hegyeiben.

Kaprunban az Alpincenternél például csaknem két méteres a hóvastagság,

a havazások előtt ugyanitt 80 centimétert mutattak a hómércék. Hochkönigben ugyancsak ideálisak a körülmények, egyes helyeken 1500-1600 méteren 100-150 centiméteres hóréteg alakult ki – írja a sielok.hu.

Mennyi az annyi?

Ha valaki úgy dönt, külföldön szeretne síelni, jó, ha előre kalkulál a felmerülő költségekkel. A legtöbben az alapján választják ki a célt, hogy az üzemanyag mellett mennyibe kerül a szállás és a pályabérlet. A forbes.hu Ausztria három síelhető régióját, Tirolt, Stájerországot és Karintiát, valamint Svájcot, Olaszországot és Szlovákiát hasonlította össze ezen szempontok alapján.

A sípályákra való belépésért és a szállásért Svájcban igen komoly összeget kérnek el, a szlovákiai kiruccanást viszont viszonylag olcsóbban meg lehet úszni. A magazin a következő árlistát az onthesnow.co.uk és a booking.com által közölt adatok alapján állította össze.

Síterület Távolság Budapestről Szezonálisan várható hómennyiség Napi sípálya belépő ára (ezer forint) Szállás két főre két éjszakára (ezer forint)
Svájc 1200 km 259 cm 20 – 35 190 – 490
Olaszország 900 km 141 cm 7,5 – 28 80 – 320
Tirol 800 km 218 cm 11,5 – 28 80 – 190
Stájerország 500 km 139 cm 9,5 – 28 100 – 280
Karintia 500 km 182 cm 11,5 – 23 80 – 180
Szlovákia 200 km 100 cm 5,5 – 20 45 – 120

A sielok.hu által közölt szerdai hójelentés szerint a franciaországi Trois Vallées-ben (Három völgy) 151-241, Zermatt-Cerviniában (Svájc) 200, Sölden-Ötztalban (Ausztria) 10-212, a Stubai gleccsernél (Ausztria) 15-145, míg a Hintertux gleccsernél (Ausztria) 30-160 centiméteres hóréteg van jelenleg.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×