eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Zacher Gábor megmondja a magáét a "száraz novemberről"

"Óvatosan!" - erre int a toxikológus, aki szerint van 900 ezer magyar ember, akinek gyakorlatilag tilos nem inni.

"Népszokássá" vált az úgynevezett száraz november kihívás, a hónap, amikor a felnőtt emberek egy elszánt csoportja egyáltalán nem fogyaszt alkoholt.

Az ügyben egy rövid videó formájában szót kért Zacher Gábor toxikológus orvos is.

"Van legalább 900 olyan honfitársunk, aki abszolút mértékig ne próbálja ki ezt a kihívást. Ők az rma-k. Mi az az rma? Rendes magyar alkoholisták" - vág a közepébe a szakorvos.

Számukra szerinte azért nem jó, ha hirtelen abbahagyják az ivást, mert 4-6 óra múlva jelentkezik is náluk az izzadás, az izgatottság, a szaporább pulzus, ezt követően az állapot egyre súlyosbodik, másfél-két nap múlva pedig kialakulhat a "klasszikus delirium tremens", vagyis az alkoholmegvonási tünetegyüttes, ebbe pedig az érintettek akár 3-5 százaléka is belehalhat.

De mi a helyzet a "szociális ivókkal"?

"Érdemes elgondolkodniuk, hiszen ha már a harmadik nap eszükbe jut, hogy hoppá, ma még nem ittam semmit, akkor az elgondolkodtató; nincs még baj természetesen, ők még nem alkoholbetegek, de valahol már ott állnak az előszobában, és majd - ha így megy tovább - kopogtatni fognak azon az ajtón, amire az van kiírva, hogy alkoholbetegek gyűjtője" - vázolta.

Ha valaki "csak huszadika körül gondol arra, hogy ebben a hónapban még nem ivott semmit", ott "semmi baj nincs".

Figyelmeztetett arra is, hogy a száraz november után "nedves december" jön, céges bulikkal, évzárókkal, karácsonyi ünnepségekkel, ahol a különböző eseményeken a kérdés, hogy "mit iszol", nem arra irányul, hogy "buborékos vizet-e".

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×