eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Zsákos, szállításra csomagolt fokhagymát pakol egy dolgozó a Horizon Trade Invest Kft. makói telephelyén 2018. szeptember 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint az idei extrém időjárás miatt az átlagosnál kisebb vöröshagyma-, illetve fokhagymatermés várható Magyarországon és az egész Európai Unióban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Drasztikusan megdrágult a vöröshagyma – itt vannak az okok

A tavalyi 135 forint helyett most átlagosan négyszáz forintot fizetünk a belföldi barna héjú vöröshagymáért. Ennek okait a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke fejtette ki az InfoRádióban.

Sok tényező állhat a vöröshagyma drágulásának hátterében. Eleve 2021 decemberében emelkedett az inport ára, ehhez hozzájött kora tavasszal az orosz–ukrán háború kitörése, az energiaárak növekedése, illetve az aszály, ami 25-30 százalékos termeléskiesést okozott. Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint Európának 6,8 millió tonna vöröshagymára van szüksége, és csaknem 25 százaléka eltűnt az európai piacról.

Ukrajna kétmillió tonnát termesztett 50 ezer hektáron, és

az Európai Unióban egymillió tonna vöröshagymát értékesített.

A magyar termelők az elmúlt évek csökkenései ellenére jelenlegi 1200 hektáron gazdálkodnak, ehhez hozzájön 400 hektár áttelelő vöröshagyma. A magyar termelők az elmúlt 10-15 évben termésátlagban, szakmai fogásokkal, öntözéssel elérték az európai szintet, Varga István szerint nem lehet a hozamokra panasz.

A magyar piac 30-40 százaléknyi behozatalra szorul, az import jelen van, mint Európa többi országában. "Ez egy öt-hat éves folyamat" – mondta, hozzátéve, hogy

a háború és az aszály miatt kicsúcsosodott a jelenség, ez okozza a drágulást.

Varga István szerint Magyarországon megéri vöröshagymát termeszteni, mert 1990-ben a világ hagymaszükséglete 27 millió tonna lehetett, ma ez 70-80 millió tonna. Jóslatok szerint 2050-re eléri a 150 millió tonnát, tehát ez egy növekvő potenciális piac, hiszen minden évben normál körülmények között az emberek hagymaszükséglete csaknem egymillió tonnával nő.

A legendás makói hagymát sok esetben keverik egy másik típussal, hiszen a makói hagyma nagyrészt dughagyma. Ezt a piac sok esetben már nem tudja megfizetni, ezért a régióban zsugorodott a vetésterülete. A hagymatermesztéshez emellett nélkülözhetetlen az öntözés, enélkül nem lehet stabilan termelni zöldséget.

Varga István szerint Európában csökkent a termőterület, és ha nem lesz aszályos év, és normalizálódnak ezek a körülmények, akkor 20-30 százalékos árcsökkenés lehet, de ezt "nagyon nehéz megjósolni". Varga István hozzátette: a 600-700 forint körüli vöröshagyma árak valószínűleg nem lesznek tartósak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×