eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Woman having painful stomachache.
Nyitókép: Getty Images/ athima tongloom

Kiderült, kik hajlamosak vastagbélrákra, és hogyan lehet megelőzni

Március világszerte a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. A megelőzésről Szíjjártó Attila egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Gasztroenterológiai és Transzplantációs Klinikájának igazgatója tartott előadást.

A vastagbélrákos megbetegedések világszerte és Magyarországon is a második, míg a halálozások tekintetében a harmadik leggyakoribb daganatfajta. Magyarországon évente 8-10 ezer új esetet diagnosztizálnak, és csaknem ötezren halnak bele.

Szijjártó Attila egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának igazgatója online előadásában többek közt arról beszélt, hogy miként előzhető meg ez a betegség.

"Szűrés, szűrés és szűrés.

Ennél jobb megelőzési módszert nem lehet ajánlani a vastagbéldaganatokra" – jelentette ki.

A rostszegény, zsíros ételeket, vörös húst fogyasztók közt magasabb a megjelenése a vastagbéldaganatoknak. Az alkohol pozitív hatással van a betegség kialakulására, mert elakadásos vagy úgynevezett szorulásos panaszokat okoz. A székletben felhalmozott vegyi anyagok által kialakult provokatív tényezők szintén okozhatnak vastagbéldaganatos elváltozásokat. Meglepő módon a tablettával gyógyítható kettes típusú cukorbetegségnél növekszik a rizikófaktor, de a gyulladásos bélbetegségeknél a kockázati szám jóval magasabb a többi betegséghez képest.

Szijártó Attila külön kitért azokra, akik kiemelten veszélyeztetettek:

  • ha a családon belül három rokonnak vastagbélrákja, petefészekrákja vagy húgyúti daganatos megbetegedése volt, és ez megjelent két egymást követő generációban, emellett egy eset 50 éves kor alatt derült ki, az "nagyon fokozott kockázatot" jelent.
  • Ha a családban két egymást követő generációban 50 éves kor alatt előfordult már mind a két esetben ilyenfajta daganatos betegség, akkor javasolható az 50 éves kor alatti szűrés.

Az országosan szervezett szűrőprogramon az 50 és 70 év közötti tünetmentes nőket és férfiakat szűrik. Az érintett korosztálynak a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosítja azt az egységcsomagot, amit a háziorvosoktól vehetnek át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×