eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Jelentős változás jön a Tescónál, pénzbe kerül majd

Megszüntetik a zöldség-gyümölcs osztályon eddig ingyenesen elérhető, eldobható műanyag zacskók használatát.

A Tescóban ezentúl többször is használható, biológiailag lebomló zacskó vagy úgynevezett újrazsák lesz kapható a korábbi könnyű hordtasakok kiváltására – írja a corporatetesco.hu.

A vásárlók ezenkívül – ahogy eddig is – magukkal hozhatják saját szatyraikat, és a legtöbb áruház bejáratánál rendszeresen találnak a termékek másodlagos csomagolásából származó, ingyenesen elvihető kartondobozokat, amikbe szintén pakolhatnak.

A környezetbarát lépéssel a Tesco

évente 500 tonnával csökkenti a műanyaghulladék mennyiségét.

"Az újonnan bevezetett, biológiailag lebomló zacskó komposztálható, míg az újrazsák minden alkalommal újrahasználható a vásárlás során. Sokszor azonban – például egy fürt banán vagy egy cukkini esetében – ezekre sincs szükség, ezért arra biztatjuk a hozzánk betérőket, hogy lehetőség szerint vásároljanak csomagolás mentesen" – mondta Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője.

Lebomló zacskó

A biológiailag lebomló zacskó űrtartalma nagyjából 4,5 liter, maximális terhelhetősége pedig 2 kilogramm. Megújuló összetevőként keményítőt tartalmaz, így komposztálható, és egy éven belül magától is lebomlik. Ha a komposztálás nem megvalósítható, akkor a korábban megszokottaktól eltérően nem a szelektív, hanem a kommunális gyűjtőbe kell elhelyezni.

A termék a lejárati idején belül többször használható, így vásárláskor nem szükséges minden alkalommal újra megvenni.

Újrazsák

Még inkább környezetkímélő alternatíva a 100 százalék poliészterből készült, egy literes, 4 kilogramm teherbírású újrazsák, amely rendeltetésszerű használat mellett korlátlan számú alkalommal használható újra. Az újrazsák március 20. és április 16. között Clubcarddal mindössze 99 forintért megvásárolható. Az áruházlánc emellett a legtöbb üzlet bejáratához rendszeresen kitesz ingyenesen elvihető kartondobozokat a kasszasoron kívül, hogy a vásárlók fizetés után azokba is tudjanak pakolni.

Mint írták, 2025-re a vállalat minden saját márkás termékének csomagolása újrahasznosítható lesz. Három teljes termékkategóriában már megvalósult ez: mintegy 200 háztartási, 90 rizs- és tésztatermék, valamint az előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök így kerülnek a polcokra. A 2020–2021-es pénzügyi évükben közel 1200 tonna műanyagot és több mint 15 ezer tonna kartont hasznosítottak újra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×