eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
MADRID, SPAIN - JUNE 06: A reactive to test suspected monkeypox samples is seen inside a fridge at the microbiology laboratory of La Paz Hospital on June 06, 2022 in Madrid, Spain. Europe is at the centre of the monkeypox virus outbreak, the World Health Organisation reported 780 confirmed cases with Britain, Spain and Portugal reporting the largest numbers of patients. (Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)
Nyitókép: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Hosszan tartó lázról számolt be az egyik magyar majomhimlős beteg

Ötnapos felívő szakaszról és enyhe viszketéstől beszélt egy harminc év körüli magyar férfi, aki Németországban kapta el a fertőzést.

A legfrissebb hírek szerint hatra emelkedett a magyarországi majomhimlős fertőzöttek száma. Egyikük a Blikknek beszélt részletesen a betegségről.

A férfi egy berlini útról tért haza, pár nappal később belázasodott. Öt napig nem múlt el a láz, de 38 fölé egyszer sem ment a hőmérséklete. Emellett fájt a feje, az izmai és a lágyéki nyirokcsomói is begyulladtak.

Eleinte Lyme-kórra gyanakodott, mert nem sokkal korábban megcsípte egy kullancs, de az egyik partnere, akivel Németországban testi kapcsolatba került, felhívta, hogy majomhimlős, és javasolta, hogy nézesse meg magát. Addigra a férfinak az intim testrészén lett egy nyílt seb. Ekkor már majdnem biztos volt benne, hogy a majomhimlőt kapta el.

„Balszerencsémre ez péntek délután volt, se háziorvos, se szakorvos nem tudott már fogadni, kénytelen voltam hétfőig várni. Közben szombatra a sebem környéke is begyulladt, akkor elég rosszul voltam, de másnapra már sokkal jobban. Mondhatom, hogy a betegség ötnapos, felívelő szakasza után akkor kezdődött a lefele ívelő” – nyilatkozta a lapnak.

Hétfőn eljutott végre a bőrgyógyászatra, ahol több helyről is vettek mintát, és mindhárom pozitív eredményt hozott. Az orvos azt tanácsolta neki, hogy kettő-négy hétre izolálja magát, kerülje, hogy bárkivel is szorosabb kapcsolatba kerüljön.

„Nem mondom azt, hogy egyáltalán nem kell tőle félni, de a majomhimlő nem produkál klasszikus himlős tüneteket. Nekem például a kezemen egyetlen kiütés sincs, az egész testemen, arcomon elszórva talán tíz-tizenkettő. Bár be vagyok zárva az otthonomba, de a nehezén már túl vagyok, a kiütések nem fájnak, nem undorítóak, csak enyhén viszketnek” – tette hozzá a majomhimlős férfi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×