eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Megnőtt az esély a kritikus felmelegedési határ 2026-os átlépésére

Egy friss elemzés szerint megnőtt a globális felmelegedési küszöb átlépésének valószínűsége.

Az eddig vártnál jóval nagyobb esélyt lát a brit Meteorológiai Hivatal egy friss elemzése arra, hogy 2026-ig a felmelegedés mértéke átlépi a 1,5 fokot az iparosodás előtti szinthez képest – írja a BBC, melynek cikkét a Hvg.hu szemlézte.

Emlékezetes, a világ vezető politikusai tavaly ősszel – a glasgow-i COP26 klímacsúcson – fogadták meg: mindent megtesznek azért, hogy ne lépjük túl ezt a másfél fokos felmelegedést. Egyelőre úgy tűnik, rövid távon nem járnak sikerrel,

most már 50 százalék az esély arra, hogy 2026-ig túl lesz a bolygó a határértéken.

Az egyetlen jó hír az elemzésben az, hogy még van esély arra, hogy ez csak egy ideiglenes emelkedést jelent, és ha időben lépnek a döntéshozók, akkor a későbbi folyamatok arra jók lesznek, hogy legalább a másfél fokos szint alá visszatérjen 2026 után az átlaghőmérséklet emelkedése – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×