eur:
382
usd:
354.17
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Nyitókép: Birding Hungary/Fábián Péter Imre

A 30-as évek óta alig látott ragadozó bukkant föl Magyarországon

1932 óta ez csak a második előfordulása lenne idehaza a fajnak.

Egy barátkeselyűt fényképezett minap Fábián Péter Imre Geszt térségében, amint egy csapat réti sassal, és egy parlagi sassal együtt északi irányba repült – számolt be közösségi oldalán a Birding Hungary, hozzátéve: néhány nappal ezelőtt már valószínűleg ugyanezt az egyedet észlelték Sáránd mellett, amint déli irányba haladt.

Az említett barátkeselyű a 18. században még rendszeresen előfordult Magyarország területén, 1932 óta azonban ez csak a második előfordulása lenne idehaza a fajnak. Ugyanis, mint megjegyzik: kissé még kétséges, hogy egy teljesen vad madárról van-e szó, miután nemrég egy bulgáriai visszatelepítési programból származó, fogságban nevelt példány is Magyarországon tartózkodott.

A jeladóját sikerült megtalálni, ám a madár nem került elő. Lehetséges, tehát, hogy a hét végén ezt a visszatelepített madarat sikerült megfigyelni, csupán elhagyta a jeladóját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×