eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

A kabócaénekkel még közel sem ér véget az újdonságok sora

Az éghajlat változásával egyre több déli rovarfaj jelenik meg Magyarországon is. Ezek ugyanakkor emberre nem veszélyesek – hívta fel a figyelmet a Magyar Rovartani Társaság elnöke.

Víg Károly szerint nincs abban semmi meglepő, hogy egyre sűrűbben hallani énekeskabócákat, mostanság már Budapesten is, a hiszen már az elmúlt évben is jelen voltak az ország különböző területein. Megjegyezte, hazánkban a kabócáknak mindegy öt faja fordul elő, amelyek közül a nagyvárosokban valószínűsíthetően az óriás-, vagy a mannakabócák hangja hallható, utóbbi szaggatottan „énekel”, előbbi pedig két szaggatott taktus után folyamatosan, ami alapján viszonylag könnyű beazonosítani őket.

A kabócák elterjedése a klímaváltozással, illetve melegedéssel óhatatlanul bekövetkezik, hiszen

jól repülő, nagytestű fajokról van szó, amelyeknek nem jelent nehézséget északibb területekre hatolni

, így aztán nem véletlen, hogy a megfelelő élőhelyeken Magyarországon is egyre többször előfordulnak – magyarázta. Hozzátette:

teljesen természetes folyamat a élővilág fejlődése során, hogy a változó klímára az egyes állatok populációi is reagálnak,

és megfelelő életfeltétlék között az elterjedési területük változik. Jelen esetben növekedik északi irányba – jegyezte meg.

A Magyar Rovartani Társaság elnök szerint nagyon nehéz kiszámítani, hogy mi minden érkezhet még, ugyanis elegendő egy–egy keményebb tél, ami gyakorlatilag számos olyan déli fajnak az áttelelő populációjával végezhet, amik adott esetben két–három évig stabilan szaporodtak Magyarországon. Jobbára valóban a felmelegedéssel és az esetleges száradással azonban számos délről és keletről érkező faj megtelepedése prognosztizálható, amibe adott faj szétterjedési képessége is közrejátszik.

Víg Károly végezetül megjegyezte, sajnos mezőgazdasági kártervökre is számítani lehet, amik ugyanakkor

az emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×