eur:
392.94
usd:
367.96
bux:
66110.56
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt./balatonihal.hu

Valaki ellopta a Balaton gigászát - videó

A közösségi médiában figyeltek fel egy gyanús fotóra, így bukkantak az óriási ponty nyomára.

Elrabolták a Balaton büszkeségét, a rekordméretű öreg vándort, egy gyönyörű pontyot, amellyel időről időre óriási büszkeséggel pózolnak a szerencsés/talpraesett horgászok, akiknek sikerül kifogni.

A 20 kilogrammosnál nagyobb pontyok bejelentése 2019 óta kötelező a Balatonon a fő cél az, hogy nyomon követhessék a kapitális pontyállomány fejlődését. "Halőrzési szempontból kiemelkedően fontos a halak dokumentálása, aminek most vált igazán kézzelfoghatóvá az eredménye" – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Az "öreg vándor" néven emlegetett több mint 30 kilós hatalmas hal az elmúlt három évben Balatonfenyves, Balatonberény, Alsóörs, Balatonakarattya, Balatongyörök, Balatonföldvár településeknél akadt horogra.

Illegális áttelepítésére úgy derült fény, hogy a közösségi médiában a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai felfigyeltek rá: a Tolna megyében található egyik horgásztavon tórekord fogás történt. Az eddigiek alapján a tóban közel sem élt ekkora ponty és horgászfogásban sem volt erre példa, ráadásul a fotók alapján egyértelműen beazonosítható volt, hogy a Balaton öreg vándoráról van szó.

Az esetet jelentették a Nébihnek, amely megkereste a tógazdát, aki nem ellenkezett és vállalta, hogy amint újra kifogják a halat értesíti a Nébih-Állami Halőri Szolgálat munkatársait és ponty visszaszállításra kerül a Balatonba.

A Mókus tavi visszafogás fotóján látszanak az öreg vándor egyedi sérülései (Forrás: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt./balatonihal.hu)
A Mókus tavi visszafogás fotóján látszanak az öreg vándor egyedi sérülései (Forrás: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt./balatonihal.hu)

Ez meg is történt, június 26-án kapták a jelzést az ismételt fogásról, azonnal útra keltek egy halas káddal felszerelt autón, ami biztosította az állat biztonságos visszaszállítását, megfelelő körülmények között. A tavon dokumentálták fotóval és videóval a halat, kiváló vitalitásnak és egészségügyi állapotnak örvendett a remek példány.

Mivel Siófok volt a legközelebb, ott engedték vissza a halat a Balatonba.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×