eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Gímszarvas bikák (Cervus elaphus) szarvasbőgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2017. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Élethalálharc a gemenci erdőben

Megkezdődött a szarvasbőgés, keményen megküzdenek a bikák a háremükért.

Már a hétvégén szervezett túrán lehet hallgatni a gímszarvasállományáról híres gemenci erdőben a szarvasbőgést. Ez is mutatja, hogy a párzási időszak kezdetét a meleg és az aszály nem befolyásolja, legfeljebb a bikák napi aktivitása változik.

Király István, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei területi szakszervezetének titkára az InfoRádióban elmondta, hogy

a hőmérsékletnél sokkal fontosabb szabályozó a nappalok hosszának változása.

Szarvasbőgéskor a bikák, megérezve a tehenek szaganyagát, háremet kezdenek kialakítani. Ezeket a háremeket próbálják a bikák a vetélytársaik ellen védeni, ami azt is jelenti, hogy ilyenkor elég agresszívan lépnek fel a többi bikával szemben, megküzdenek.

A gemenci erdő ebben az időszakban több kirándulást szerveznek azokhoz az erdőrészekhez, ahol jelentősebb bőgés várható. A szarvasbőgés általában szeptember 20-ig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×