Pavlovics Ágota az InfoRádiónak elmondta: azért csak kilenc mintát vizsgáltak meg, mert szakértők szerint ennyivel le lehet fedni a Magyarországon kapható tejkínálatot.
A Kosár című fogyasztóvédelmi újság főszerkesztője hozzátette, a vizsgálat két részből állt. Először egy házi tesztelésnek vetették alá a mintákat. Ezt az érzékszervi bírálatot a folyóirat szakértői végezték.
Ez után következett a laboratóriumi vizsgálat: a tejmintákat akkreditált laboratóriumba küldték el, ahol a tejek beltartalmi értékét is megvizsgálták.
Nagyon szomorú eredményt hozott a vizsgálódás - fogalmazott a főszerkesztő, ugyanis kilenc mintából mindössze egy bizonyult kifogástalannak. A minták fele vizezett volt, ami Pavlovics Ágota szerint azt jelenti, hogy a felvizezett tejek elveszítik értékes vitamin- és fehérjetartalmukat.
Hozzátette: az összes mintára jellemző volt, hogy a kívánatosnál alacsonyabbak voltak a belértékeik. Ráadásul kettőről már az érzékszervi vizsgálatnál is kiderült, hogy savanyú, s ezt a laboratóriumi teszt is igazolták, hiszen magas savfokot mértek bennük.
Jó hír viszont, hogy a házi tejekből nem mutattak ki vegyi anyagokat, antibiotikumokat vagy hormonokat, amelyek más tejekben megtalálhatók.
Nem az volt a szándékunk, hogy elijesszük a vásárlástól és a fogyasztástól a friss házi tejet kedvelőket - mondta Pavlovics Ágota, aki hozzátette: feladatuk az, hogy felhívják a termelők és fogyasztók fegyelmét a vizsgálat eredményeire.
Hanganyag: Herczeg Zsolt