eur:
389.52
usd:
361.71
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Opera a pályaudvaron - videókkal

Ideiglenesen operaházzá változott a zürichi pályaudvar, amikor a műfaj sztárjai, eredeti módon az utasok közé vegyülve, adták elő Verdi Traviata című művét. A cél az volt, hogy sikerüljön újabb híveket toborozni az operának, és hírek szerint érdeklődőkben nem volt hiány. A közvetítést annyian nézték a tévében, mint egy komoly futballmeccset.

A svájci 1-es tévécsatorna egy merész gondolattal egy nyűzsgő pályaudvarról közvetített operával próbálja közelebb hozni az emberekhez a sokak által elitistának tartott műfajt. Thomas Beck, a német nyelvű csatorna főnöke azt mondta: olyan helyről akartak közvetíteni, aminek köze van a mindennapi élethez. Ezzel valamennyire sikerült is meglepniük az utazókat, bár a vasárnapi főpróba után már sokan tudtak a hétfői előadásról.


A genfi Le Temps című lap szerint a showt a londoni Paddington pályaudvaron négy évvel ezelőtt tartott spontán operaelőadás ihlette.

Vittorio Grigolo olasz tenor a peronon, öltönybe öltözve és egy pohár sörrel a kezében énekelte a főszerepet. Más előadók az utasok között, mozgólépcsőn, vagy éppen poggyász szállító kocsikon utazva adták elő az operát, miközben a pályaudvarra továbbra is érkeztek a vonatok és az utasok.



Technikai kuriózum, hogy a performanszt 16 kamera és 151 mikrofon vette. A csatorna illetékesei azt tanácsolták a vájtfülű operarajongóknak, hogy a hangzás miatt inkább otthon nézzék a közvetítést.

A zürichi opera előadását más svájci, valamint francia és német adók is bemutatták. A szervezők elmondták: az volt a céljuk, hogy új híveket szerezzenek - még ha csak néhány percre is - a műfajnak.

Ez minden bizonnyal sikerült is, mivel a zürichi Hauptbahnhofon naponta 300 ezer ember fordul meg. A BBC pedig megjegyezte: operát maximum a tévénézők öt százaléka néz, ezúttal, csak Svájcban, minden harmadik néző a Traviátát kísérte figyelemmel, ami egy izgalmas futballmeccs nézőszámának felel meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×