eur:
389.49
usd:
361.69
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ön szereti a "dolce vitát"?

Az olaszoknak kezd elegük lenni a beszélt nyelvben rendszeresen használt angol szavakból - vagy legalábbis némelyikükből - ez derült ki egy felmérésből. A nyelv tisztasága felett őrködő Dante Társaság pedig egyenesen az "angl-italiano" szavak elhagyásáért indított kampányt.

A magyaroknak ott van a Hunglish, a spanyoloknak a Spanglish, a franciáknak pedig a Franglais - azaz saját nyelvük, és a világban a nemzetközi érintkezés során gyakran használt angol keveréke.

Olaszországban most mozgalom indult a helyi változat, az Anglitaliano kiirtására. Az angol szavak használata néha olyan komikus helyzeteket idéz elő, hogy maguk az angol anyanyelvűek sem értik, mit akarnak mondani az olaszok.

Ott van például a "baby parking", amely gyakran bölcsödét jelöl. A "baby gang" viszont fiatalkorú huligánok bandáját. Az olaszok emellett előszeretettel használják a "water" (víz) angol szót a vécé megjelölésére, merthogy a WC rövidítés a "water closet" kifejezésből származik.

A Dante Alighieri Társaság most közvélemény-kutatást végzett a tíz leginkább gyűlölt angol jövevényszóról. A győztes az "il weekend" lett, amit az OK, a "welfare" (jólét), a "briefing" (eligazítás), a "mission", a "know how", a "shampoo" (sampon) és a "cool" követ.

A társaság az eredményen felbuzdulva háborút hirdetett az "il weekend" ellen, de kérdés, hogy hány olasz fogja ehelyett kizárólag a "fine settimaná"-t használni. Sokan azt mondják, néha praktikusabbak a rövid szavak és mindez amúgy is a globalizáció, "a modern világ népeinek növekvő kapcsolatrendszere és kölcsönös függésének" eredménye.

De természetesen vannak olyanok, akik az angol szavak használatát divatmajmolásnak tartják. Az egyik lap honlapján egy bizonyára angol anyanyelvű hozzászóló azonban azt írta: "Mi a baj? Cool dolog a víkend", és különben is: az angoloknál is van "savoir faire", és ők is szeretik a "dolce vitát".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×