Az ételallergiát a váratlan ételreakciók családjába tartozik, és az immunrendszer hozza létre - mondta az InfoRádiónak a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.
Az allergiás reakció leggyakoribb tünete a bőrkiütés, illetve a tüsszögés, orrfolyás, asztmatikus légzés. Csak a harmadik leggyakoribb tünetek a gyomorbélben jelentkező problémák: puffadás, hasi fájdalmak, hányás, hasmenés.
Dr. Balogh Katalin elmondta: gyermekeknél gyakori a tejfehérje, tojás és földimogyoró allergia, a felnőttekre inkább a zöldség- és gyümölcsfélék váltanak ki allergiás reakciót.
A szakértő hozzátette: a szója, ami Magyarországon régebben nem volt annyira elterjedt, mint most, ma már a 3., 4, helyre küzdötte fel magát az allergiát okozó élelmiszerek rangsorában.
Dr. Balogh Katalin kiemelte az ételadalékokat, mert nagyon nehéz megállapítani, hogy melyik vált ki allergiás reakciót, ugyanis azok megtalálhatók a színezékekben és az állagjavítókban.
Az allergológus azonban hozzátette: ha sikerül megtalálni a bűnös élelmiszert, és azt az allergiás teljes mértékben kihagyja az étrendjéből, 3-4 év múlva elmúlhat az élelmiszerallergia.
Hanganyag: Molnár Szilvia