eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megkeserítheti a nyaralást az ételallergia

Gyakori problémaként jelentkezik nyaralás alatt az addig még csak lappangó ételallergia, melyet egy olyan élelmiszer elfogyasztása is okozhat, amivel eddig még nem találkoztunk. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint azonban jó hír, hogy az ételallergia a többitől eltérően, el tud múlni.

Az ételallergiát a váratlan ételreakciók családjába tartozik, és az immunrendszer hozza létre - mondta az InfoRádiónak a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.

Az allergiás reakció leggyakoribb tünete a bőrkiütés, illetve a tüsszögés, orrfolyás, asztmatikus légzés. Csak a harmadik leggyakoribb tünetek a gyomorbélben jelentkező problémák: puffadás, hasi fájdalmak, hányás, hasmenés.

Dr. Balogh Katalin elmondta: gyermekeknél gyakori a tejfehérje, tojás és földimogyoró allergia, a felnőttekre inkább a zöldség- és gyümölcsfélék váltanak ki allergiás reakciót.

A szakértő hozzátette: a szója, ami Magyarországon régebben nem volt annyira elterjedt, mint most, ma már a 3., 4, helyre küzdötte fel magát az allergiát okozó élelmiszerek rangsorában.

Dr. Balogh Katalin kiemelte az ételadalékokat, mert nagyon nehéz megállapítani, hogy melyik vált ki allergiás reakciót, ugyanis azok megtalálhatók a színezékekben és az állagjavítókban.

Az allergológus azonban hozzátette: ha sikerül megtalálni a bűnös élelmiszert, és azt az allergiás teljes mértékben kihagyja az étrendjéből, 3-4 év múlva elmúlhat az élelmiszerallergia.

Hanganyag: Molnár Szilvia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×