eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kukkantson be a gólyák családi életébe! - webkamerák a fészkeknél

Világszerte ismertté váltak a magyar gólyák, legalábbis az a kilenc pár, amelyet webkamera figyel. Az egyik nemzetközi, webkamerákat összegző portál júniusban a legjobb tíz felvétel közé sorolta a Magyar Madártani Egyesület által készített élő képeket, amelyeket naponta több ezren néznek meg.

Csaknem 5500 fehér gólya és mintegy 300 fekete gólya lakik Magyarországon. Közülük nyolc fehér- és egy feketególya-családot bárki megfigyelhet, fészküknél ugyanis webkamerát helyezett el a Magyar Madártani Egyesület.

Ezek képén látható, hogyan eteti a nagyhalászi gólyapár három kicsinyét, vagy hogy otthon van-e a tápiógyörgyei gólyacsalád. Megtudhatjuk azt is, hogy a kölkedi gólya még költi tojásait, és azt is láthatjuk, hogyan védi kicsinyeit a zivatartól a zalaistvándi madár.

Az EarthCam honlap júniusban a top 10-ben választotta annak a kamerának a képét, amely a nagyhalászi családot mutatja - mondta az InfoRádióban Nagy Károly, a madártani egyesület munkatársa, amelynek képét naponta három-négyezer ember nézi meg.

A 2-4 kilós madarak általában az ember közelében, falvakban raknak maguknak fészket kémények, villanyoszlopok tetején. A nagyjából egyméteres fészkét ágakból építi, és szénával, szalmával, tollakkal béleli ki. A fészkeket évente "újítják fel", így egy-egy régi fészek akár több száz kilós is lehet.

A gólyák általában 4-5 tojást raknak, ezeken a szülők felváltva kotlanak, nagyjából egy hónapig.

A gólyák már augusztus közepén csapatokba verődnek, de csak szeptemberben indulnak útnak a Boszporusz felé kerülve, Szuezen át Dél-Afrikáig, ahonnan márciusban térnek vissza.

Magyarországon a gólya fokozottan védett állat.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×