eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A gyilkos só bojkottjára szólították fel a hipermarketeket

Egy nagy-britanniai civil szervezet arra szólította fel a nagy áruházláncokat, hogy bojkottálják azokat a termékeket, amelyek indokolatlanul sok sót tartalmaznak. A kezdeményezés nem pusztába kiáltott szó: a szervezet korábbi kezdeményezései hozzájárultak számos élelmiszer sótartalmának csökkenéséhez.

A Consensus Action on Salt and Health (szabad fordításban: Egyetértésben a só ellen az egészségért; Cash) nevű mozgalom egy tíz tételből álló élelmiszerlistát tett közzé, amelyek állításuk szerint majdnem olyan sósak, mint a tengervíz.

A Cash szerint nincs racionális oka a magas sótartalomnak ezekben a feldolgozott élelmiszerekben, ennek bizonyítására egy másik listán hasonló élelmiszereket sorolt fel, amelyek sótartalma csak a töredéke az első gyűjtésben szereplő termékekhez képest.

A kezdeményezők abban reménykednek, hogy a gyártók önként csökkentik a sótartalmat a termékeikben.

Évi 200 ezer tonna

Graham McGregor professzor, a Cash elnöke hangsúlyozta: rendkívül fontos lenne a sótartalom csökkentése, mert így kevesebb embernek lenne magas a vérnyomása, és csökkenne az agyvérzések és a szívinfarktusok száma.

A szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó specialista szerint, ha mindenki napi egy grammal kevesebb sót fogyasztana, akkor évente 7 ezer emberrel kevesebb halna meg. Ha pedig megfeleződne - 12-ről 6 grammra -, az 35 ezer életet mentene meg.

Nagy-Britanniában évente 200 ezer tonna sót fogyaszt a lakosság, ennek 80 százalékát a feldolgozott élelmiszerekkel veszi magához, legnagyobbrészt a kenyérrel.

A 10 éve működő Cash korábban 127 túl magas sótartalmú terméket tett "feketelistára", később ezek kétharmadánál csökkentették a só mennyiségét.

Graham McGregor egyébként elégedett az eddigi eredményekkel, mint mondja, Nagy-Britannia élen jár a sótartalom csökkentésében.

A legutóbbi listán saját márkás termékkel szereplő Tesco szóvivője kijelentette: mindent megtesznek a kevesebb só használata érdekében.

Hozzátette: a Cash régebben gyártott élelmiszerekből vett mintákat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×