eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A meztelenül előkerült nő még mindig elveszett

A fél világ napok óta a sorsáról találgat, de most sem lehet sokkal többet biztosan állítani a kambodzsai dzsungelből előkerült Ro Cham H'pnhiengről, mint közvetlenül megtalálása után. A nő elveszetten, kifejezéstelen arccal él az emberek között.

A négykézláb közlekedő, koszos, gubancos hajú, egyetlen emberi nyelvet sem ismerő nőt január 14-én fogták el favágók Kambodzsa északkeleti Rattanakiri tartományában.

Miután hallott az esetről, egy közelben lakó rendőr, Ksor Lou megnézte a nőt, és a karján látható sebről felismerte benne 18 évvel ezelőtt eltűnt lányát, Ro Cham H'pnhienget.

A férfi kislánya bivalyokat legeltetett 1989-ben, amikor eltűnt, Ksor Lou azóta azt hitte, hogy vadállatok ölték meg. Vele együtt tűnt el unokahúga is - nem pedig a húga, ahogyan az első híradások beszámoltak -, akiről továbbra sem lehet tudni semmit.

Noha már napok óta új környezetében él, a 28 éves Ro Cham a jelek szerint nem igazán érzi otthon magát. Nem fél ugyan az emberektől, de nem is érdeklik. Semmiféle érzelmet nem lehet leolvasni az arcáról, üres tekintettel bámul maga elé, teljesen elveszettnek tűnik.

Ro Cham néhány szót ismer, de a nyelvhasználatot a jelek szerint teljesen elfelejtette. Néha morgásszerű hangokat ad ki, de egyébként teljesen némán és érdektelenül szemléli a látogatókat.A nő - aki leginkább húst és gyümölcsöt eszik - nagyon sovány, de nem néz úgy ki, mint aki éveket töltött az erdőben, a vadállatok között.

Megválaszolatlan kérdés, hogy mitől keletkezett a csuklóján keletkezett nagy forradás (nem az, amelyről apja felismerte, hanem egy másik). A jelek arra utalnak, hogy sokáig tartották kikötve. Egyesek felvetik, hogy Kambodzsában gyakran így "kezelik" az értelmi fogyatékosokat.

Un falucska eseménytelen életében nagy változást hozott Ro Cham H'pnhieng feltűnése, látogatók ezrei érkeznek Kambodzsának ebbe a távoli térségébe. A családfő minden látogatótól némi adományt kér szerény körülmények között élő családja számára.

A Times mindemellett úgy véli: valószínűtlen, hogy kitalált történetről lenne szó, ahhoz Ksor Lou túlságosan lelkes, öröme teljesen őszintének tűnik.

Ksor Lou egyébként nem hisz a kardos férfi létezésében, akit a lányát elkapó favágók állítólag láttak, és nagyon pozitívan ítéli meg gyermeke jövőjét: szerinte Ro Cham hamarosan megtanul beszélni, egy napon férjhez megy és gyerekei lesznek.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×