eur:
393.76
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ellopták a híres szobor egyik alakját

Elloptak egy életnagyságú figurát arról az amerikai szoborról, amely a XX. század egyik leghíresebb fotója alapján készült.

Sergio Furnari szobrász az Ebéd a felhőkarcoló tetején (Lunch Atop a Skyscraper) című kép alapján készítette el a szobrot, amely egyebek mellett a Világkereskedelmi Központ 2001. szeptember 11-én romba dőlt épületének eltakarításán dolgozók munkamorálját emelte.

A tolvajok a szobor jobb szélén ülő, eredetileg a gerendához hegesztett mintegy 45 kilogrammos alakot emelték el a szobrász New York-i műhelye mellett álló teherautóról valamikor vasárnap és kedd között. A szakértők szerint a figura 5-10 ezer dollárt (mintegy egy-kétmillió forint) ér.

Charles Ebbets 1932-ben készítette el a világhírű fotót, a képen látható munkások a Rockefeller Center építésén dolgoztak. Sergio Furnari közel egy évig dolgozott a szobron, és nem sokkal a New York és Washington elleni terrortámadások után készült el vele.

A művész a romok eltakarításán dolgozó embereket buzdítandó a Ground Zero-hoz (a leomlott ikertornyok helye) szállította a szobrot, amellyel később bejárta az egész országot.

"Úgy érzem, mintha az életem egy részét lopták volna el" - mondta az eset után az elkeseredett művész, aki egyik alkotását ajánlotta fel, ha visszaadják az elemelt alakot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×