eur:
395.84
usd:
372.81
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A paróka jobban véd, mint a bukósisak

Azok a kerékpárosok, akik sisakot viselnek, nagyobb veszélyben vannak mint a fedetlen fejjel kerekező társaik, állítja egy brit professzor. Szerinte a hosszú paróka több védelmet nyújt.

Ian Walker, a Bath-i egyetem professzora számítógéppel és ultrahangos távolságmérővel szerelte fel kerékpárját, és a kísérlet során összesen 2.500 előzés adatait rögzítette.

Ezekből az derült ki, hogy valahányszor sisakot viselt, az őt előző autósok nyolc és fél centivel közelebb hajtottak el mellette előzés közben, mint olyankor, amikor nem viselt sisakot.

Lehet, hogy pusztán véletlen, de a kísérlet ideje alatt kétszer is elütötték: egyszer egy busz, majd egy teherautó lökte fel, és mindkét alkalommal sisakot viselt.

Walker professzor - akinek szakterülete a közlekedéslélektan - ebből arra következtetett, hogy a kerékpárosok viselete nagymértékben meghatározza azt a biztonsági távolságot, amelyet az autósok hagynak nekik előzés közben.

Ennél is érdekesebb a kísérletnek az az adatsora, hogy amikor sisak helyett hosszú parókát viselt - tehát a mögötte haladó autósok nőnek nézhették - több, mint 14 centiméterrel nőtt az előzéskor hagyott távolság.

Walker nem vitatja azokat az - egyébként nem túl egyértelmű - adatokat, amelyek szerint a sisak viselése csökkenti a fejsérülések számát, de szerinte a kerékpárosok elsősorban a balesetek megelőzésére kell törekedjenek, ebben pedig a sisak az ő kísérletei alapján hátrányukra lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×