eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Így készül a gőzgramofon

Egy lelkes gőzgéprajongó, a szabadidejében pedig sok zenét hallgató férfi egybeolvasztotta szenvedélyeit. Hogy mi sült ki belőle? Gőzgramofon.

Az 51 éves brit férfi négy évet áldozott az életéből arra, hogy megépítse a különleges szerkezetet, amely alkalmas arra, hogy lejátssza a régi bakelitlemezeket. A furcsa masina 100 fontjába, mintegy 40 ezer forintjába került alkotójának, igaz nagyrészt hulladékfémből építette.

Geoff Hudspith két régi gramofont vett meg alkatrésznek. A forgófejet például egy HMV modellből építette be, míg a hajtókar egy 1922-ben készült Winner gépből származik. A lemezjátszó tölcsérét egy műhelyben találta az alkotó, az energiát pedig egy egyfejes gőzmotor adja. A szerkezet a 78 fordulatos lemezeket képes lejátszani.

A dorseti mérnök szerkezetének sokan csodájára járnak, hiszen valószínűleg ez az egyetlen gőzlemezjátszó az egész világon.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×