eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hová menjenek nyaralni az allergiások?

Napfény, pollenmentes jó levegő, tengerpart homok nélkül. Ilyen hely nincs. Pedig kell lennie, hiszen aki allergiás, csak itt érzi igazán jól magát. Adódik tehát a kérdés: hova menjen nyaralni a beteg?

Vidékre ne

- állítják a szakértők, hiszen a falusi környezetben mérhetetlen mennyiségben találhatók a pollenek, a penészgombák, a paraziták és az állatok jelenlétének köszönhetően az atkák. Ha azonban a nyár vége felé eső időszakot választják, amikor a növények beporzása befejeződött, mégis élvezhetik a nyaralást.

Tengerhez igen

- különösen a bőr- és légzőszervi allergiás megbetegedésben szenvedők. A tengerparti nyaralás jót tesz az ekcémával, csalánkiütéssel küszködőknek, a krónikus köhögéssel járó hörghurutra, asztmára, torokgyulladásra panaszkodóknak. Kis mennyiségben a napfény is gyógyító hatású, pl. pikkelysömör és bizonyos bőrgyulladások esetén. Viszont kiválthat allergiás tüneteket is: napallergia, bőrkiütés, amely apró kis piros foltok formájában jelenik meg. A foltok gyorsan gyulladt, viszkető felületté változnak, és ha elmúlnak is, egyre gyakoribb lesz ismétlődő jelentkezésük.

Hegyekbe igen - az orvosok a legideálisabb nyaralóhelyek egyikének tartják. A magasság azért ajánlott, mert csökken a levegőszennyezettség, vagyis a légzőszervi allergiás megbetegedéseket kiváltó tényezők száma is csekély. Az atkák is nehezen viselik a magasságot - ezerméteres magasságban alig találhatók, 1800 méter felett életképtelenek. Sajnos az UVB sugarak napallergiát válthatnak ki. Ez a kockázati tényező 300 méterenként négy százalékkal növekszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×