INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Itt a csodafogyókúra!

Infostart / InfoRádió
Hogyan lehet mozgás és fogyókúra nélkül lefogyni? A kérdésre a legújabb amerikai válasz egy üdítő, aminek hatására a szervezet több kalóriát éget el, mint amennyi magában az italban van, és így állítólag fogyaszt. A dietetikusok kételkednek és figyelmeztetnek, kérdés: lehet-e észérvekkel hatni a csodaszerről álmodó fogyni kívánókra?

Stephen Haley nem állítja magáról, hogy tudós lenne. A 48 éves floridai férfi azonban kitart amellett, hogy Celsius névre keresztelt energiaitalát, és ígéretét, miszerint az ital kalóriákat éget, klinikai vizsgálatok igazolják.

A tesztek során 20 egészséges felnőttnek adtak az italból, amelynek hatására metabolizmusuk 10 százalékkal felgyorsult. A feltaláló által bemutatott adatok szerint a gyorsabb metabolizmus következtében 70 extra kalóriát égetett el a tesztalanyok szervezete, amely jóval magasabb, mint az üdítőben lévő 5-10 kalória.

Fogyás testmozgás nélkül?


Becslések szerint tehát ha valaki naponta egy Celsius-t iszik sima üdítő helyett, elméletileg akár 7 és fél kilót is fogyhat egy év alatt anélkül, hogy többet mozogna, vagy diétázna. Stephen Haley szerint a média ezt a megállapítást értelmezte úgy, hogy "7,5 kilót fogyhat testmozgás nélkül".

"Mi nem állítjuk, hogy bárki is fogyni fog, csak azt, hogy kalóriát éget el a Celsius" - hangsúlyozza Stephen Haley.

A szakértők kételkednek

A táplálkozási szakemberek azonban kételkednek. Christine Gerbstadt, az Amerikai Dieteikusok Szövetségének szóvivője rámutat arra, hogy korábbi kutatások szerint a koffein - az ital egyik hatóanyaga - valóban felgyorsítja a metabolizmust, de a testzsír elégetését nem.

Susan Tebb, aki a brit Orvosi Kutatások Tanácsnál az elhízással kapcsolatos kutatások feje, azt hangsúlyozza: az ital, ha tényleg működik, akkor is legjobb esetben csak kiegészítő eleme lehet egy mozgással egybekötött diétának.

Az amerikai rádióadók azonban saját felmérésbe kezdtek: arra ösztönzik hallgatóikat, hogy telefonáljanak be, és mondják el, milyen hatása volt testsúlyukra a Celsius.

A címlapról ajánljuk