eur:
389.68
usd:
357.92
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.
Nyitókép: solarseven/Getty Images

Milliószámra verik át az embereket a netes csalók Európában

Naponta több millió áldozata volt a kiberbűnözésnek 2023-ban az EU-ban - közölte az Europol.

A legfenyegetőbb internetes bűncselekmény a gyermekek szexuális kizsákmányolása és a pénzügyi csalás. A bűnözők egyre inkább a kis- és középvállalkozásokat veszik célba, mivel azok digitális védelme elégtelen.

Sokan esnek áldozatul adathalász-támadásoknak, úgynevezett romantikus, társkereső csalásoknak, online piaci átveréseknek és zsarolóprogramoknak is - közölte az Europol. A szervezet felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia (MI) segítségével elkövetett kiberbűnözés fokozódó térnyerésére is.

"A mesterséges intelligencia egyre inkább a bűnözők által használt eszközzé válik" - áll a jelentésben.

A mesterséges intelligenciával támogatott, gyermekek szexuális zaklatását bemutató anyagok aggasztó fenyegetést jelentenek, amit szoros figyelemmel kell kísérni. Az MI által módosított és teljesen mesterséges tartalmak egyre nagyobb kihívást jelentenek a bűnüldöző hatóságoknak, különös tekintettel az elkövetők személyazonosságának azonosítására - olvasható a jelentésben.

Az Europol közölte: a fenyegetések gyors és hatékony kezeléséhez a bűnüldözőknek megfelelő tudásra, eszközökre és jogszabályokra van szükségük.

A hatóságoknak és a jogalkotóknak törekedniük kell arra, hogy kihasználják az új és fejlődő technológiákat. Ehhez viszont olyan képzésre van szükség, amelynek révén a hatóságok képesek felderíteni a technikailag kihívást jelentő vagy összetett kiberbűncselekményeket - írták.

Címlapról ajánljuk

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×