eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bemutatták a rendőrök, milyen üzenetekkel csalnak lépre embereket - videó

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 36 olyan csalás ügyében nyomoz, ahol az áldozattól az érzelmekre hatva csaltak ki milliókat az online térben.

Gyakran lehet találkozni internetes fórumokon, kommentszekciókban, társkereső oldalakon olyan - esetenként magyartalan, fordítóprogrammal generált - üzenetekkel, amelyekben ismerkedést kezdeményeznek romantikus hangvételben. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy a beszélgetőpartnerünknek mi lehet a valódi szándéka - figyelmeztet a rendőrség.

Sok esetben az elkövető szerelmet színlelve pénzt csal ki a sértettektől. Hónapokat szán arra, hogy bizalmi légkört építsen ki. Többnyire csak írásban kommunikál, a telefont nem veszi fel, a találkozást kerüli. Amikor pedig már úgy érzi, hogy az áldozat kellően kötődik hozzá, pénzt kér, például azzal az indokkal, hogy elutazhasson a sértetthez, együtt tervezhessék a jövőt.

Amikor az áldozat rájön, hogy átverték, a megaláztatás és a szégyenérzet miatt már gyakran nem is fordul a hatóságokhoz - írták.

"Ilyen esetben azt tanácsoljuk, hogy mindenképp tegyenek feljelentést" - írta a rendőrség. Megjegyezték még, hogy az elkövetők akár több száz profilt létrehozva írják az újabb és újabb üzeneteket leendő áldozataiknak.

Az áldozattá válást kellő körültekintéssel, egészséges gyanakvással el lehet kerülni.

  • Érdemes gyanakodni, ha neten ismerkedünk és a profilt nemrégen regisztrálták.
  • Ugyancsak gyanakvásra ad okot, ha a profil gazdájának nincsenek ismerősei, fényképei, vagy a fényképei nagyon frissek, továbbá, ha kerüli a telefonbeszélgetést, a videóhívást, vagy ha bele is megy ilyen szituációba, az arca akkor se látható.
  • Ha kerüli a személyes találkozást, illetve, ha pénzt kér kölcsön problémái megoldására, vagy akár arra, hogy elutazhasson hozzánk.

Ha valaki csalás áldozatává vált, ne szégyelljen feljelentést tenni, írta a rendőrség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×