eur:
394.05
usd:
363.5
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Vérdíj Magyarországon – hat bűnöző, akiért a legmagasabb nyomravezetői díj jár most

Jelenleg több mint 160 bűnelkövető ellen van érvényben díjkitűzés, azaz pénzt adnak a hatóságok azoknak, akik érdemi információval tudnak szolgálni a hollétükről.

A 2023. november 27-i adatok szerint 168 díjkitűzés van érvényben országosan, a hatályos nyomravezetői díjak száma a területi szervek adatszolgáltatásától függően folyamatosan változik – közölte a Pénzcentrum kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

Jelenleg hat olyan szökésben lévő bűnöző ellen van érvényben valamilyen díjkitűzés, aki a legkeresettebb magyar bűnözők 50-es listáján is szerepel:

  • Bartos Nándor az embercsempészés miatt kiszabott szabadságvesztésének letöltését nem kezdte meg, első körben bruttó 500 ezer forintos nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyében, ezt később a Bács-Kiskun megyei főkapitányság bruttó 2 millió forintra emelte.
  • Fodo Szilárd sem kezdte meg szabadságvesztését, emellett kétrendbeli költségvetési csalás és egyrendbeli sikkasztás van a számláján – a nyomravezetői díj bruttó 300 ezer forint
  • Géczi Péter nem kezdete meg letöltendő szabadságvesztését, emellett 3 rendbeli lopás és egyrendbeli kifosztás miatt körözik – a nyomravezetői díj bruttó 100 ezer forint
  • Nemes Gyula elmenekült a letöltendő szabadságvesztés elől, amelyet költségvetési csalás miatt szabtak ki rá – a nyomravezetői díj bruttó 100 ezer forint
  • Takács Attila Zoltán nem kezdte meg letöltendő szabadságvesztését, amit lopás, kábítószerrel való visszaélés és garázdaság miatt szabtak ki rá – a nyomravezetői díj bruttó 300 ezer forint
  • Török Zsoltot többrendbeli csalás és költségvetési csalás bűntett elkövetése miatt körözik – a nyomravezetői díj bruttó 200 ezer forint

A díjkitűzés összegének mértékét a rendőrság a vonatkozó normáknak megfelelően állapítja meg, melynek igazodnia kell a bűncselekmény tárgyi súlyához és az információ fontosságához. Az elmúlt három évben a rendőrség által kifizetett legmagasabb összegű díjkitűzés bruttó 500 000 forint volt.

A rendőrségi nyilvántartásban szereplő legmagasabb összegű nyomravezető díj két esetben 10-10 millió forint volt, melyek – az ismeretlen elkövetőkre tekintettel – konkrét személyekhez nem köthetők. Az egyik esetben a nyomravezetői díjat a 2007. február 13-án hajnalban a Budapest XIII. kerület Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központ épülete ellen sorozatlövő fegyverrel elkövetett rongálás ügyében, a másik esetben a díjat a 2014. január 13-án hajnalban elkövetett, Budapest XIII. kerület Lehel utcai bankfiók épületét megrongáló robbantásos merénylet miatt tűzte ki a rendőrség.

Ha nincs konkrétan megemlítve a rendőrségi díjkitűzésben, hogy nettó összegről van szó, akkor a nyomravezetőnek adóznia is kell belőle.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×