eur:
389.44
usd:
364.52
bux:
67956.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Close-up Of Male Judge In Front Of Mallet Holding Documents
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Új fejlemény az OLAF jelzése alapján indított büntetőügyben

A Debreceni Járási Ügyészség két uniós és hazai támogatásokkal visszaélő alapítvány képviselőjével szemben emelt vádat.

Az ügyészség az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) jelzése alapján a vádiratban azt írja, a két alapítvány képviselője megszegte a támogatási pénzekkel kapcsolatos elszámolási kötelezettségét, amivel bűncselekményt követtek el.

Az egyik – előbb kismarjai, majd budapesti székhelyű – alapítványt 2016 februárjában hozták létre, a vagyon kezelésével megbízott kurátora a fiatalabb elkövető volt. A másikat 2016 márciusában alapították budapesti székhellyel, képviselője és kurátora az idősebb vádlott volt – olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség közleményében.

Egy uniós támogatási program keretében 2017 márciusában pályázatot írtak ki, amire az alapítványok képviseletében mindkét elkövető támogatási kérelmet nyújtott be. Az illetékes minisztérium mindkét kérelmezőnek megítélte az egyenként 450 millió forint, nagy részben uniós, részben hazai forrásból származó, vissza nem térítendő támogatást.

A támogatási szerződésben a fiatalabb elkövető az alapítvány nevében vállalta, hogy különböző régiókban, összesen 469 településen különböző szabadidős programokat szervez, összesen 22 000 lakosnak. A másik alapítvány képviselője arra vállalt kötelezettséget, hogy 372 településen szervez szabadidős sportprogramokat.

Az illetékes minisztérium 2018-ban mindkét szervezetnek kiutalta a támogatási összeg felét, egyenként 225 millió forintot. A kurátorok a támogatás egy részét felvették, majd többször is elszámolási és kifizetési kérelmet nyújtottak be, melyeket

a támogató szerv mindkét alapítvány esetében elutasított, mert a felhasználásról szóló kérelmek nem feleltek meg a szerződésnek és a jogszabályoknak.

A támogató közben mindkét szervezettel szemben szabálytalansági eljárást indított, melyekben megállapították a szerződésszegést, és elálltak a támogatási szerződéstől. Emiatt a programokat már nem kellett megvalósítaniuk, de az alapítványok képviselőit a már kiutalt támogatási összegek visszafizetésére kötelezték.

A nyomozás kiderítette, hogy a két alapítvány képviselője nem tett eleget a pályázati kiírásban foglalt elszámolási kötelezettségének és a folyósított támogatás jogszerű felhasználását sem igazolták.

A Debreceni Járási Ügyészség az elkövetőkkel szemben költségvetésből származó pénzeszközzel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádiratban indítványozták, hogy a bíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, melyben a két nővel szemben felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabjon ki, továbbá tiltsa el őket attól, hogy civil szervezetnek tisztségviselői legyenek.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×