eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fotó: rendőrségi videó
Nyitókép: rendőrségi videó

Újabb öt embert vettek őrizetbe a csaló orvosok ügyében

Egy orvost, egy cégvezetőt, két ügyintézőt és egy asszisztenst fogtak el a rendőrök az elhíresült orvosi cipők-ügyben. 332 millió forintot zároltak náluk.

Egy orvost, egy cégvezetőt, két ügyintézőt és egy asszisztenst fogtak el a "cipős-ügyben" - közölte a rendőrség. A KR NNI nyomozói a gyanúsítottaktól, valamint a hozzájuk köthető cégektől összesen több mint 332 millió forint értékben zároltak számlákat, és foglaltak le vagyontárgyakat.

Ahogy erről az Infostarton már többször beszámoltunk tucatnyi orvost és hozzájuk kapcsolódó munkatársakat vettek őrizetbe, a rendőrség már egymilliárd forintnál is nagyobb költségvetési csalásról beszél.

Legutóbb március elején írtunk az ügyről. Akkor a győri rendőrök fogtak el négy embert: két orvost, egy cégvezetőt és egy alkalmazottat.

A rendőrök most emlékeztetnek arra, hogy "a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalási ügy országos méretűvé nőtte ki magát. Így büntetőeljárások folynak több vármegyében, köztük Baranyában, Csongrád-Csanádban, Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban".

A héten a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság akciózott.

A hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy olyan anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek célja az volt, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

Ezek többsége azonban jogosulatlanul történt, és ehhez kellett a hierarchikusan felépített rendszer, melyben a tagok mindegyike anyagi haszonért cserében vállalta az illegális bizniszben való részvételt.

A cég területi képviselői megszervezték a különböző idősotthonok lakóinak az orvosi vizsgálatait, amire ortopéd szakembereket kértek fel. Azok pedig

az érintettek egészségi állapotától függetlenül vényeken gyógyászati segédeszközöket írtak fel nekik.

A közgyógyellátásban részesülő személyeknek pedig még a jogszabályban meghatározott önrészt sem, vagy csak annak töredékét kellett kifizetniük. Ezek többségében C2 ortopéd cipők, Boston gerincortézisek és ülőkorzettek voltak. Az eszközöket általában silány minőségben gyártották le, és adták át az érintetteknek. Míg a támogatási összegeket a termékek után a cég visszaigényelte. Ezen békéscsabai cég esetében az öt év alatt a jogosulatlanul visszaigényelt összeg meghaladta az egymilliárd forintot.

Az akció

A rendőrök egyszerre egyidőben hét helyszínen tartottak kutatásokat, és öt elkövetőt fogtak el.

A békéscsabai cég ügyvezetőjét, két ügyintézőjét, a kft.-vel kapcsolatban álló nagykőrösi orvost, és az ő asszisztensét. Az öt nő mindegyikét jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg, majd mindegyiküket bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat.

A lefoglalt tárgyak között van két ingatlan, 20 gépkocsi, valamint egy milliós értékű elektromos kerékpár is.

A debreceni nyomozócsoport vizsgálja, hogy a cég még milyen orvosokkal állhatott kapcsolatban, így nem kizárt, hogy a jövőben újabb elfogások és gyanúsítások lesznek.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×