INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

elektromos roller

villanyroller

kresz

Férfi elektromos rollerrel Budapesten a Kossuth térnél 2018. május 30-án. Idén június közepétől tilos a segway (önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású közlekedési eszköz), az elektromos kerékpár, az elektromos roller, az elektromos gördeszka, a hoverboard (önegyensúlyozó elektromos roller), a sörbike (négykerekű, többszemélyes kocsmabicikli) és a riksa használata az V. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben.

Kúria: a villanyroller is jármű, a vezetőire is vonatkozik a KRESZ

Infostart

A legfelsőbb ítélő testület bűnösnek találta azt a férfit, aki ittasan vezette villanyrollerét

Az ügy 2020 nyarán egy rendőri intézkedéssel kezdődött. Az egyenruhások által megállított férfi augusztus 6-án, Nyékládházán a Rozmaring utcában ittasan vezette a saját elektromos rollerét - írja a vezess.hu.

Az első és másodfokon eljáró bíróság azonban bűncselekmény hiányában felmentette, mert nem találtak KRESZ-ben olyan kitételt, amely az elektromos rollert járműnek minősítené. Az ügyészség végül a Kúria elé vitte az ügyet. A testület szerint:

"Aligha vitatható, hogy az elektromos roller személy szállítására szolgáló közlekedési eszköz, tehát a KRESZ meghatározásának megfelel, ugyanakkor az ugyanott meghatározott kivételek között nem szerepel.”

Révész Máriusz államtitkár szeptemberben elmondta az Infostartnak, hogy “teljes konszenzusra jutottunk. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottságnak volt néhány észrevétele, a pontosítás megtörtént. Van egy kész javaslat.”

A Budapest belvárosában gyalogosként, kerékpárral vagy autóval közlekedők napi élménye az úttesten keresztül-kasul, az elsőbbségadási táblákat negligálva közlekedő villanyrolleres. Így mindenki közös érdeke a mostani káosz felszámolása a szabályozással, amire ráerősít Révész Máriusz indoklása is. Szerinte sok panasz érkezik az ilyen-olyan jogosítvánnyal rendelkező rolleresektől is, akiktől a rendőrök elveszik a vezetői engedélyt, mert

az egyenruhások segédmotor-kerékpárnak minősítik az összes rollert.

Azonban az államtitkár szakértői nyugat-európai minta alapján azt javasolták, hogy a 25 km/óránál kisebb végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárhoz hasonló szabályok vonatkozzanak, amelyek pedig ennél gyorsabb haladásra is képesek, a segédmotor-kerékpárok szabályai vonatkozzanak rá.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018