INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

vagyonvédelem

eljárás

költségvetési csalás

bűnszervezet

Concept de la prison et de la privation de liberté avec la lumière du jour qui éclaire l’intérieur d’une cellule au travers des barreaux de la fenêtre.

Durva költségvetési csaláson értek egy őrző-védő céget

Infostart / MTI

A vagyonvédelmi cég vezetője egy erre szakosodott bűnszervezet szolgáltatásait igénybe véve kerülte el az általános forgalmi adó és más közterhek befizetését.

Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője közölte, a férfit és társát, aki a céghálóban fontos szerepet játszó egyik vállalkozást irányította, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják.

A gyanú szerint az országszerte működő őrző-védő cégek munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be. A bűnszervezet többlépcsős céghálót hozott létre, melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő áfát – bár részben bevallották – nem fizették meg. A bűnszervezet tevékenysége leplezésére a cégeket két-három havonta cserélgette, és jutalékért fiktív számlákat is kiállított.

A főügyészség által irányított nyomozásban korábban már három összehangolt akcióban a bűnszervezet 14 tagja került letartóztatásba – annak irányítói, az alattuk végrehajtói szinten levők, a cégeket biztosító ügyvéd és más érintettek – míg több gyanúsított szabadlábon védekezik.

A hétfőn egy, a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő, vagyonvédelemmel foglalkozó cég irányítóját, valamint a láncolatban közvetlen a számlákat befogadó vállalkozások alatt álló beszámlázó cég vezetőjét vették őrizetbe. A két férfi 2018 és 2022 között a gyanú szerint több mint 500 millió forintot nem fizetett be a költségvetésnek. A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet okozta teljes kár nagysága meghaladja a 3 milliárd forintot.

Az ügyészség indítványozta a két őrizetbe vett férfi letartoztatását – tudatta a szóvivő.

Nyitókép: Pict Rider/Getty Images
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018