INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

surdy miklós

m. richárd

dózsa györgy úti gázoló

M. Richárd elsőrendű vádlott az ellene és további két ember ellen a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2019. július 5-én.

Exkluzív - Hallatlan fondorlattal próbálkozhatott a bíróságon M. Richárd

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző

Az InfoRádió megbízható forrásból úgy tudja, a Dózsa György úti ámokfutó hiába próbált gyámság alá kerülni. Az általunk megkérdezett szakértő szerint egyébként a gyámság büntethetetlenséget jelentett volna M. Richárdnak.

Az InfoRádió információi szerint egy M. Richárdhoz nagyon közel álló nő kezdeményezte a VIII. Kerületi Kormányhivatal Gyámügyi Osztályán a férfi gondnokság alá helyezését.

M. Richárddal szemben több büntetőügyben is eljárás folyik, nyomoznak ellene szabálysértés és bűncselekmény miatt is.

"Annak, hogy valakit felnőttként gondnokság alá helyezzenek, fontos kritériumai vannak" - mondta az InfoRádiónak Surdy Miklós nyugalmazott büntetőbíró, ügyvéd. "Ha a hozzátartozók vagy az arra jogosult személyek vagy bárki más jelzi, hogy az illetőről alaposan feltehető, hogy gondnokság alá helyezése szükséges, akkor természetesen megkeresheti a gyámhivatalt, de a gyámhivatalnak meg kell győződnie arról, hogy valóban indokolja-e a gyámság alá vételt az illető állapota. Ezt az eljárást maga az érintett is megindíthatja" - ecsetelte Surdy Miklós.

M. Richárdot tavaly szeptemberben a bíróság első fokon bűnösnek mondta ki a 2017-ben a Dózsa György úton történt, két ember halálát követelő gázolás miatt. Ebben az eljárásban bírálták el azt is, hogy korábban megvert egy kerékpárost.

A halálos közúti baleset gondatlan okozásáért, illetve garázdaságért és testi sértésért halmazati büntetésként 4 év, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és véglegesen eltiltották a járművezetéstől.

Emellett van egy hivatali vesztegetéses ügye, amelyben azzal gyanúsítják, hogy 900 ezer forintot fizetett azért, hogy visszakapja a jogosítványát, illetve hogy a Dózsa György úti baleset ügyét megússza. Legutóbb szilveszterkor egy budapesti étteremben a korlátozások ellenére bulit szervezett, ahol kábítószerezett is, emiatt jelenleg is nyomoznak ellene.

Ha valaki gondnokság hatálya alatt áll, akkor akár meg is úszhatja a felelősségre vonást - mondta az InfoRádiónak az egykori büntetőbíró.

"A büntetőeljárásban a beszámíthatóság megléte, korlátozottsága vagy hiánya döntő jelentőségű. Amikor elbírálják valakinek a cselekményét, gondnokság alá kerül, és még a beszámítási képességét is kizárják, akkor nem büntethető, meg kell szüntetni ellene az eljárást. Ha a képesség korlátozott, akkor ez nyomatékos enyhítő körülmény az eljárás során."

Megkerestük az érintett gyámügyi osztályt. Azt válaszolták, hogy a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény rendelkezései szerint a gyámügyi eljárások, köztük a gondnoksági ügyek nem nyilvánosak. Az InfoRádió azonban megbízható forrásból megtudta, hogy elutasították M. Richárd gondnokság alá helyezését kérelmező eljárást, így annak - információink szerint - már azelőtt vége lett, hogy a gyámhivatal érdemben elkezdte volna vizsgálni az ügyet.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

M. Richárd - gondnokság? Nem!
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018