eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin
M. Richárd elsőrendű vádlott az ellene és további két ember ellen a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2019. július 5-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Exkluzív - Hallatlan fondorlattal próbálkozhatott a bíróságon M. Richárd

Az InfoRádió megbízható forrásból úgy tudja, a Dózsa György úti ámokfutó hiába próbált gyámság alá kerülni. Az általunk megkérdezett szakértő szerint egyébként a gyámság büntethetetlenséget jelentett volna M. Richárdnak.

Az InfoRádió információi szerint egy M. Richárdhoz nagyon közel álló nő kezdeményezte a VIII. Kerületi Kormányhivatal Gyámügyi Osztályán a férfi gondnokság alá helyezését.

M. Richárddal szemben több büntetőügyben is eljárás folyik, nyomoznak ellene szabálysértés és bűncselekmény miatt is.

"Annak, hogy valakit felnőttként gondnokság alá helyezzenek, fontos kritériumai vannak" - mondta az InfoRádiónak Surdy Miklós nyugalmazott büntetőbíró, ügyvéd. "Ha a hozzátartozók vagy az arra jogosult személyek vagy bárki más jelzi, hogy az illetőről alaposan feltehető, hogy gondnokság alá helyezése szükséges, akkor természetesen megkeresheti a gyámhivatalt, de a gyámhivatalnak meg kell győződnie arról, hogy valóban indokolja-e a gyámság alá vételt az illető állapota. Ezt az eljárást maga az érintett is megindíthatja" - ecsetelte Surdy Miklós.

M. Richárdot tavaly szeptemberben a bíróság első fokon bűnösnek mondta ki a 2017-ben a Dózsa György úton történt, két ember halálát követelő gázolás miatt. Ebben az eljárásban bírálták el azt is, hogy korábban megvert egy kerékpárost.

A halálos közúti baleset gondatlan okozásáért, illetve garázdaságért és testi sértésért halmazati büntetésként 4 év, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és véglegesen eltiltották a járművezetéstől.

Emellett van egy hivatali vesztegetéses ügye, amelyben azzal gyanúsítják, hogy 900 ezer forintot fizetett azért, hogy visszakapja a jogosítványát, illetve hogy a Dózsa György úti baleset ügyét megússza. Legutóbb szilveszterkor egy budapesti étteremben a korlátozások ellenére bulit szervezett, ahol kábítószerezett is, emiatt jelenleg is nyomoznak ellene.

Ha valaki gondnokság hatálya alatt áll, akkor akár meg is úszhatja a felelősségre vonást - mondta az InfoRádiónak az egykori büntetőbíró.

"A büntetőeljárásban a beszámíthatóság megléte, korlátozottsága vagy hiánya döntő jelentőségű. Amikor elbírálják valakinek a cselekményét, gondnokság alá kerül, és még a beszámítási képességét is kizárják, akkor nem büntethető, meg kell szüntetni ellene az eljárást. Ha a képesség korlátozott, akkor ez nyomatékos enyhítő körülmény az eljárás során."

Megkerestük az érintett gyámügyi osztályt. Azt válaszolták, hogy a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény rendelkezései szerint a gyámügyi eljárások, köztük a gondnoksági ügyek nem nyilvánosak. Az InfoRádió azonban megbízható forrásból megtudta, hogy elutasították M. Richárd gondnokság alá helyezését kérelmező eljárást, így annak - információink szerint - már azelőtt vége lett, hogy a gyámhivatal érdemben elkezdte volna vizsgálni az ügyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×