eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay

Ellopott adatokból vásároltak mások nevére vagyont érő telefonokat, tévéket

Értékes mobilokat rendeltek segítségükkel, kihasználva a részletfizetési kedvezményt. Még futárokat is bevettek a buliba.

A Kaposvári Járási Ügyészség minősített információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette, valamint több rendbeli személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat nyolc vádlottal szemben, akik jogosulatlanul felhasznált személyes adatokkal szervezetten, és tömegével csaltak ki értékes elektronikai eszközöket az egyik mobilszolgáltatótól - írja pénteki közleményében Horváth Sándor kaposvári főügyész.

A vádlottak közül hatan 2018 nyarán elkezdtek különböző módszerekkel személyes adatokat gyűjteni. A személyes adatokhoz változatos módon jutottak hozzá;

volt, akinek pénzt adtak, illetve segélycsomagot ígértek adataiért cserébe,

de előfordult, hogy a gépjármű, illetve ingatlan adásvételi szerződésekről ismerték meg a sértettekre vonatkozó információkat, sőt közösségi oldalakon létrehozott álprofillal is csaltak ki adatokat ismerkedni vágyó férfitől.

A vádlottak az így megszerzett személyes adatokat arra használták fel, hogy azokkal az egyik mobilszolgáltató webshopjából - lehetőleg minél értékesebb - mobiltelefont, televíziót, illetve táblagépet rendeljenek meg részletfizetési kedvezménnyel. Az előírások szerint azonban

a futárok csak annak a címzettnek kézbesíthették a küldeményt, aki személyi igazolvánnyal hitelesen igazolni tudta magát, ezért a vádlottak beszervezetek két futárt is,

akik úgy adták át a csomagokat, hogy tisztában voltak azzal, hogy a termékeket valójában nem a papíron címzettként nyilvántartott személyek, hanem a vádlottak rendelték meg.

A vádlottak a bűncselekmény útján megszerzett értékes elektronikai cikkeket igyekeztek minél előbb pénzzé tenni, és azokat jellemzően Pécsen értékesítették. A vádlottak ilyen módon összesen 57 sértett adataival éltek vissza, míg a megrendelésekkel közel 27 millió forint kárt okoztak a megtévesztett mobilszolgáltatónak, amely hosszú ideig a személyes adattal visszaélés sértettjeitől igyekezett behajtani a tartozást, akik viszont nem sejtették, hogy miért követelik rajtuk egy több százezer forintot érő mobiltelefon vagy televízió árát.

A vádlottak tömeges megrendeléseinek végül az vetett véget, hogy a kaposvári nyomozók 2019 júniusában egy összehangolt akcióban lecsaptak az elkövetői körre.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, ezen kívül egyes vádlottakkal szemben foglalkozástól eltiltás, illetve pénzbüntetés kiszabását is indítványozta.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×