INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

csaló

pécs

kaposvár

mobil

futár

rendelés

álprofil

Ellopott adatokból vásároltak mások nevére vagyont érő telefonokat, tévéket

Ellopott adatokból vásároltak mások nevére vagyont érő telefonokat, tévéket

Infostart

Értékes mobilokat rendeltek segítségükkel, kihasználva a részletfizetési kedvezményt. Még futárokat is bevettek a buliba.

A Kaposvári Járási Ügyészség minősített információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette, valamint több rendbeli személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat nyolc vádlottal szemben, akik jogosulatlanul felhasznált személyes adatokkal szervezetten, és tömegével csaltak ki értékes elektronikai eszközöket az egyik mobilszolgáltatótól - írja pénteki közleményében Horváth Sándor kaposvári főügyész.

A vádlottak közül hatan 2018 nyarán elkezdtek különböző módszerekkel személyes adatokat gyűjteni. A személyes adatokhoz változatos módon jutottak hozzá;

volt, akinek pénzt adtak, illetve segélycsomagot ígértek adataiért cserébe,

de előfordult, hogy a gépjármű, illetve ingatlan adásvételi szerződésekről ismerték meg a sértettekre vonatkozó információkat, sőt közösségi oldalakon létrehozott álprofillal is csaltak ki adatokat ismerkedni vágyó férfitől.

A vádlottak az így megszerzett személyes adatokat arra használták fel, hogy azokkal az egyik mobilszolgáltató webshopjából - lehetőleg minél értékesebb - mobiltelefont, televíziót, illetve táblagépet rendeljenek meg részletfizetési kedvezménnyel. Az előírások szerint azonban

a futárok csak annak a címzettnek kézbesíthették a küldeményt, aki személyi igazolvánnyal hitelesen igazolni tudta magát, ezért a vádlottak beszervezetek két futárt is,

akik úgy adták át a csomagokat, hogy tisztában voltak azzal, hogy a termékeket valójában nem a papíron címzettként nyilvántartott személyek, hanem a vádlottak rendelték meg.

A vádlottak a bűncselekmény útján megszerzett értékes elektronikai cikkeket igyekeztek minél előbb pénzzé tenni, és azokat jellemzően Pécsen értékesítették. A vádlottak ilyen módon összesen 57 sértett adataival éltek vissza, míg a megrendelésekkel közel 27 millió forint kárt okoztak a megtévesztett mobilszolgáltatónak, amely hosszú ideig a személyes adattal visszaélés sértettjeitől igyekezett behajtani a tartozást, akik viszont nem sejtették, hogy miért követelik rajtuk egy több százezer forintot érő mobiltelefon vagy televízió árát.

A vádlottak tömeges megrendeléseinek végül az vetett véget, hogy a kaposvári nyomozók 2019 júniusában egy összehangolt akcióban lecsaptak az elkövetői körre.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, ezen kívül egyes vádlottakkal szemben foglalkozástól eltiltás, illetve pénzbüntetés kiszabását is indítványozta.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018