eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: Wikipédia / Thomas Netsch

Vírusos bárányhimlőben halt meg egy két és fél éves gyerek a magyar kórházban

Orvosi mulasztások miatt halt meg egy 2,5 éves gyerek egy kórházban. Bárányhimlős volt. Erről született most kúriai határozat.

A gyerek 2019. február 26-án került egy magyarországi kórházba, ahol február 28-án délelőtt egy tényleges orvosi felügyelet nélkül dolgozó rezidens gyakornok vizsgálta meg, mert az osztályon nem volt szakorvos. A gyakornok a gyerek állapotát „minden szempontból kielégítőnek” ítélte. Délután az egyik szülő kérésére az ügyeletes szakorvos is megvizsgálta őt, aki kezdődő sokkos állapotot állapított meg a gyereknél - írja a blikk.hu.

A lap egy Facebook-poszt alapján közli a részleteket.

„Kórismeként a bárányhimlő fertőzés talaján kialakult, súlyos bakteriális szepszisnek megfelelő vérmérgezést, sokk állapotát és többszervi elégtelenséget rögzítettek” – olvasható a Vidéki prókátor Facebook-bejegyzésében, aki a Bírósági Határozatok Gyűjteményében bukkant rá az anonimizált formában közzétett ügyre. A posztjára elsőként a 444.hu figyelt fel.

A diagnózis után azonnal elkezdték az antibiotikumos kezelést a gyermeknél, ám az állapota március 1-én tovább romlott, és végül nem sokkal később megállt a szíve. Hiába próbálták újraéleszteni, nem jártak sikerrel, és végül aznap délelőtt elhunyt.

A család többmilliós kártérítést követelt a kórháztól, a pert pedig első- és másodfokon is megnyerték 2020-ban, valamint 2022-ben. A kórház fellebbezett, majd a Kúriához fordult, az azonban elutasította a beadványukat.

A Vidéki prókátor bejegyzésében több ponton idézi a Kúria indoklását, amiből az is kiderül hogy az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék elfogadta az „aggálymentesnek minősített” igazságügyi orvosszakértői véleményt. Ez utóbbi szerint a gyerek kezelése egyértelműen nem felelt meg az orvosszakmai szabályoknak, ha az orvosok elvégzik a megfelelő vizsgálatokat (mint például labor, mellkasröntgen, hasi ultrahang), megfelelően figyelik az állapotát, és megkapja a klinikán alkalmazott gyógyszereket, akkor csaknem kategorikusan kijelenthető, hogy a gyermek életben maradt volna.

Fotónk illusztráció, nem a gyermek szerepel a fotón.

Címlapról ajánljuk

Nyilatkozatok a vesztes pólóelődöntő után: "arra vártunk, hogy elbizonytalanodnak"

Nem sikerült az olimpiai döntőbe jutás a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a párizsi olimpián. A Horvátország elleni összecsapást követően a vesztes csata magyar főszereplői azért értékelték a történteket, elmondták, miért nem sikerült győzni. Varga Zsolt szövetségi kapitánynak fáj, hogy elúszott egy ekkora lehetőség, pedig "működött a stratégia".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Majdnem ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Majdnem ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Jó hangulatban kezdődött a kereskedés az európai tőzsdéken pénteken, a délelőtt folyamán pluszban tartózkodtak az irányadó indexek, miután a csütörtöki munkaerőpiaci adatok némileg megnyugtatták az amerikai gazdaság állapota miatt aggódó befektetőket. Az amerikai részvénypiacok csökkenéssel nyitottak, majd pluszba fordultak, de nagy mozgások nincsenek, fontos makroadatok híján nem érkezett iránymutatás. Itthon a Mol és az OTP részvényein volt ma a befektetők szeme, a két vállalat ugyanis hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×