eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma

Száguldott Nevadában a Hyperloop

Jól sikerült a Hyperloop futurisztikus közlekedési rendszer első nyilvános tesztje, az elektromágnesekkel hajtott autóméretű tesztjármű több mint 160 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott a nevadai sivatagban - közölte a fejlesztésen dolgozó Los Angeles-i cég a szerdai kísérlet után.

A Hyperloop One startupcég tesztjével Elon Musknak, a Tesla Motors és a SpaceX űripari magánvállalkozás vezetőjének futurisztikus elképzelése, a nagyvárosokat összekötő közlekedési rendszer megvalósítása "mérföldkőhöz érkezett" - fogalmazott Brogan BamBrogan, a cég társalapítója.

A nagyjából öt másodpercig tartó teszt alatt a jármű egy másodperc alatt gyorsult fel óránként 96 kilométeres sebességre - mondta Josh Giegel, a cég egyik alelnöke. 

Száguldott Nevadában a Hyperloop

A tesztjármű vasúti sínről indult, innen gyorsították fel óránként 168 kilométeres sebességre az elektromágnesek, amint a réztekercsekben bekapcsolták a villanyáramot. Rövid száguldás után homokcsapda állította meg.

Ha minden a tervek szerint halad, a járművek következő idei tesztjükön már lebegni fognak és kapszulákat is szállítanak. A nevadai sivatagban, a kísérletek Las Vegashoz közeli területén már állnak a gigászi csövek, amelyekben a kapszuláknak siklaniuk kell.

Elon Musk elképzelése szerint a közlekedési rendszer hatalmas átmérőjű csöveken keresztül, légpárnákon lebegő kapszulákban utaztatná az embereket óránkénti 1207 kilométerrel. A lebegő mágnesvasút-technológián alapuló rendszer teljesen automata lenne és elektromos árammal működne.

Elon Musk úgy véli, ez a rendszer gyorsabb, biztonságosabb, olcsóbb és hatékonyabb közlekedési eszköz lenne, mint például a Los Angeles és San Francisco közötti, fejlesztés alatt álló nagysebességű vasútvonal.

A Hyperloop One, a közlekedési rendszer fejlesztésén dolgozó cégek egyike nyolcvanmillió dollárt kapott befektetőktől tervei megvalósítására - közölte szerdán, a tesztet megelőzően Rob Lloyd, a cég ügyvezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×