eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Sokkoló videó a betegről, akinek életben tartásának leállítását engedélyezte az európai bíróság

Sokkoló videó jelent meg szerdán az interneten arról a hét éve vegetatív állapotban lévő 39 éves bénult francia férfiról, akinek az életben tartására szolgáló kezelés leállítását múlt héten engedélyezte az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A felvételt a beteg, Vincent Lambert mesterséges életben tartásának leállítását ellenző egyesület tette közzé annak bizonyítására, hogy a férfi nincs is vegetatív állapotban és képes reagálni a környezetéből érkező ingerekre.

Felesége, Rachel Lambert szerint - aki a férfi nyolc testvéréből hattal együtt két éve kéri, hogy állítsák le a mesterséges életben tartást és hagyják Vincent Lambert-t meghalni - "elképedt" a felvétel láttán, amely szerinte "semmilyen új részlettel nem szolgál".

"Nem lehet két percben megértetni a férjem állapotát" - mondta a nő.

Eric Kariger, a kezelés leállítását engedélyező orvos szerint a felvétel "intellektuális manipuláció, amely az érzelmekre játszik".

"A vegetatív állapotban lévő betegek reagálnak a környezetre, de ez vegetatív válasz" - hangsúlyozta a kezelőorvos.

Vincent Lambert 2008-ban szenvedett autóbalesetet, teljesen lebénult és visszafordíthatatlan agyi károsodásokat szenvedett. Felesége és testvéreinek többsége két éve pereskedik a katolikus szülőkkel a mesterséges életben tartás leállításának engedélyezéséről.

Az internetre feltett és a francia televíziók által is bemutatott két és fél perces felvételen Vincent Lambert félig nyitott szemmel fekszik a kórházi ágyán, amikor egy kéz mobiltelefont tart a füléhez, amelyben az anyja hangját lehet hallani, aki a bíróságon megtámadta az életben tartás leállítását engedélyező orvosi döntést.

Később megjelenik a beteg féltestvére, David, aki egész közel hajolva a beteghez, beszél hozzá, miközben az pislog és követi a tekintetével.

A felvételt pénteken készítette a Reims-i kórházban Emmanuel Guépin, aki a beteg volt osztálytársaként mutatkozik be a videón, és tagja az életben tartás leállítását ellenző csoportnak.

Ezen napon hagyta jóvá a strasbourgi bíróság a francia államtanács egy évvel ezelőtti döntését, amely egy általuk megrendelt orvosi szakvélemény alapján született. Ez jóváhagyta a kezelőorvosok diagnózisát és a egy francia közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta - amelyhez a beteg anyja fordult - a 2005-ben elfogadott úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget "hagyják meghalni". A bíróság azt is tekintetbe vette, hogy Vincent Lambert, akinek foglalkozása pszichiátriai ápoló, a balesete előtt egyértelműen és többször is kifejezte azon óhaját, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×