eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Speciális Nobel-békedíj a tinik elriasztásáért

Októberben nem csak a "hagyományos" Nobel-díjakat ítélik oda, hanem a vicces és furcsa találmányoknak, elképzeléseknek járó Ig Nobel-díjakat is. A békedíjat például a tinédzsereket elriasztó magas frekvenciás készülék feltalálója kapja.

A kutatások és az eredmények teljesen valósak, gyakran neves szaklapokban jelennek meg a publikációk. Alfred Nobel örökével szemben azonban az Ig Nobel-díjakhoz nem jár pénzjutalom.

A díjátadó egyik szponzora, az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen Tudomány) című, tudományos-humoros folyóirat szerkesztője elmondta: a kezdeményezés a szokatlan ünneplését és a képzelőerő díjazását szolgálja, valamint, hogy felkeltse az emberek érdeklődését a tudomány, az orvoslás és a technológia iránt.

Az idei díjazottak között van az a magas frekvenciás hangot kibocsátó szerkezet, amellyel távol lehet tartani a tinédzsereket, mivel ez a frekvencia számukra rendkívül idegesítő, miközben a felnőttek nem is hallják ezeket a hangokat. Howard Stapleton számára Béke Ig Nobel-díjat hozott a gép.

Ornitológia kategóriában díjazták azt a tanulmányt, amelynek témája: miért nem fájdul meg a harkályok feje.

Matematika kategória kategóriában a győztes munka azt boncolgatja, hogy mennyi fényképet kell készíteni egy bizonyos nagyságú csoportról, hogy biztosak lehessünk abban: legalább egy olyan kép van, ahol senkinek sincs csukva a szeme.

Az akusztika témakörében díjazott dolgozat azzal foglalkozik, hogy miért olyan idegesítő, ha valaki a körmeit végighúzza a táblán.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×