eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elköltöztetik az óriásszobrot

Elköltöztetik II. Ramszesz fáraó óriási szobrát Kairó egyik központi teréről a piramisok közelébe.

A 11 méter magas, 83 tonnás gránitszobor ötven éven át állt a forgalmas téren. Az illetékesek azért döntöttek a 3.200 éves műalkotás elszállításáról, mert félő volt, hogy a környezetszennyezés súlyosan károsítja a szobrot.

A kolosszust méltóságteljes lassúsággal, két platós teherautó viszi új helyére. A szobrot egy acélketrec rögzíti, a fejét azonban láthatja az útvonalán felsorakozott tömeg.

"Ramszesz örülne" - utalt a diadalmenetre az egyiptomi régiségügyi tanács vezetője.

A szobor eredetileg Memfiszben, Egyiptom ősi fővárosában állt. A kolosszusra egy 1882-es expedíció bukkant rá, majd az '50-es években nyolc darabra vágták, és Kairóba szállították, ahol ismét felállították.

II. Ramszesz több mint 60 éven át uralkodott Egyiptomban, ő volt az ősi állam egyik legszorgosabb építtetője.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×