eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Éttermek lázadása

Az építészetéről és ügyvédekről szóló sorozatairól ismert Chicagóban új polgári engedetlenségi mozgalom ütötte fel a fejét.

A városi tanács ugyanis - elsőként az országban - , betiltotta a kényszertömött libák és kacsák megduzzadt májából készült csemege árusítását.

A tilalom hatására azonban polgári engedetlenségi mozgalom indult, és még az olyan éttermek is libamáj tartalmú ételeket tettek az étlapra, ahol ki sem tudják mondani, hogy foie gras - az angol nyelvterületen ugyanis francia nevén utalnak a libamájra.

Libamáj kagylóban, pizzában

A Harry Caray étterem például serpenyőben sült kagylós libamájjal és marhahúsba kevert libamájas előétellel csábítgatja a gerilla-gourmandokat.

"Nehogy már a városi tanács döntse el, hogy mit esznek a chicagóiak. Mi következhet még: betiltják a kelkáposztát is?" - dohogott Grant DePorter az étterem dolgozói nevében.

Máshol a híres chicagói vastag pizzában jelent meg a libamáj, de visszaköszönt az afro-amerikai "soul-food" éttermek menüjérő is.

Kegyetlen bánásmód

Tavaly körülbelül 20 tonna libamájat adtak el a városban, a városi közegézségügyi hatóság ugyanakkor közölte: ennek most vége, és szerdától lecsapnak a tilalom megszegőire.

Bár a szabály már kedden életbe lépett, a hatóság illetékese azt mondta: adtunk nekik egy napot, hogy szórakozzanak, de meglátjuk, mi lesz majd másnap.

Hozzátette, hogy a libamáj előállítási módja - azaz a madarak kényszeretetése - nyilvánvalóan kimeríti a kegyetlen bánásmód fogalmát.

A törvénysértő éttermek első alkalommal 250, másodszorra már 500 dolláros büntetésre számíthatnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×