INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A világ kedvenc strandolvasmányai

Infostart / InfoRádió
Ön mit olvas, amikor nyaralni megy? Szépirodalmat? Netán egy szakkönyvet? Elolvassa a gyermekei szórakoztató könyveit, vagy esetleg nyelvkönyvet vesz a kezébe?

Nyolcvan nap alatt a Föld körül - bár utazásról szól, mégsem ezt olvassuk leggyakrabban utazás közben.

A Time magazin felmérése szerint a nyaralók nem klisékben gondolkodnak, ha olvasásról van szó. Azaz a szabadidejükben nem a könnyed olvasmányokat keresik.

A felmérés szerint nem lehet általánosítani a világ turistáit. Az egyes nemzetek utazói mást-mást olvasnak.

Az idei nyár slágere az oroszok számára Tatyana Ogorodnikova könyve: mese egy olyan asszonyról, aki egy multimilliomos kiskirályhoz ment feleségül.

A németek legszívesebben Matthias Matussek regényét olvassák, aki a Der Spiegel magazin tudósítójaként hosszú éveket töltött Brazíliában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Az indiaiak kedvence az a csaknem ezer oldalas mű, amelyben Gregory David Roberts tárja az olvasók elé életét, szökését egy börtönből és heroinfüggőségét. Az ausztrál kalandor életéről egy film is készült Johhny Depp főszereplésével.

A nyomasztó könyvek listája

Az amerikaiak egy meglehetősen nyomasztó, 496 oldalas könyvet cipelnek magukkal a strandra, amely George Bush elnök tevékenységéről szól.

A szerző, Thomas Ricks éles kritikával illeti az elnök iraki politikáját, mondván, a háborús stratégia az Egyesült Államok eddigi legrosszabb terve volt.

A japánok sem szórakozni mennek, amikor elutaznak szabadságukra. A távol-keleti ország gazdasága ugyan kezd helyrebillenni, a nyaralók azonban mégis Masahiko Fujiwara 200 oldalas Nyugat-ellenes alkotását olvassák szívesen.

Bár a magyarok kedvenc olvasmányára nem terjed ki az elemzés, az kiderül belőle, hogy a franciák favoritja idén a magyar származású Nicolas Sarkozy könyve.

A miniszterelnöki posztra esélyes Sarkozy könyvét eddig több mint 275 ezer példányban adták ki.

A címlapról ajánljuk