eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Zenegép a templomban

Egyre több nagy-britanniai templom szerez be úgynevezett "karaoke-orgonát". Egyre nehezebb ugyanis orgonistát találni, főleg olyat, aki a modernebb egyházi dallamokat is ismeri, és aki a plébánossal is megfelelő harmóniában tud együttműködni.

Az egyházi zenére szakosodott Hymn Technology cégnél egyre nagyobb a kereslet a legújabb, Hymnal Plus névre hallgató "karaoke-orgonára", amely több mint 2.700 hagyományos és modern egyházi dallamot tud lejátszani, különböző stílusokban, kulcsokban, választható sebességgel.

Az egyházi "zenegép" nem csak azon plébánosok körében népszerű, akik nem találnak megfelelő orgonistát, vagy nem tudják megfizetni, hanem azok között is, akik egyszerűen csak nem akarnak zene nélkül maradni, ha szabadságra megy, vagy lebetegszik orgonistájuk.

Bár a szerkezetet meglehetősen egyszerűen, távirányító segítségével lehet működtetni, azért kell majd egy kis gyakorlás ahhoz, hogy minden simán menjen a mise alatt.

Egy gombnyomás elég ahhoz, hogy káosz legyen - vélekedik Peter Wood atya, aki azért szerezte be az 1.900 fontba, vagyis több mint 720 ezer forintba kerülő "karaoke-orgonát", hogy 80 éves orgonistája otthon maradhasson, például akkor, ha nagy a hó.

Martin Phelps, a Hymn Technology munkatársa szerint sok orgonista is örül az új szerkezetnek. Így ugyanis nyugodt lélekkel elmehetnek szabadságra, vagy kivehetnek egy pár napot, és ha nincs kedvük, az új, modern egyházi dallamokat sem muszáj megtanulniuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×