eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A kínaiak találták fel a golfot is?

Kínai történészek azt állítják, hogy az ország uralkodói és ágyasaik már több száz évvel azelőtt ütögettek labdákat zászlóval ellátott kis lyukakba, mielőtt az első golf-meccset lejátszották volna a játék őshazájának tartott skót felföldeken.

Kína egyik legtekintélyesebb múzeumának, a Palota Múzeumnak, illetve a Pekingi Egyetemnek a szakértői két évnyi kutatás után a Kínai Golf Szövetség ünnepségén hozták nyilvánosságra, hogy a golf első ismert skóciai megjelenése előtt 400 évvel Kína mongol uralkodói egy nagyon hasonló "labdaütés" elnevezésű játékkal múlatták az időt.

A kutatók bemutattak négy festményt, amelyek egy olyan játék közben ábrázolták az uralkodókat és udvartartásukat, amely kísérletiesen hasonlít a golfra.

Még a képek alapján elkészített, és a mai golfütőkre erősen emlékeztető ütőket is bemutatták a szakértők, és részleteket olvastak fel egy 1282-ben írt szabálykönyvből, amelyről azt mondják: kevéssé különbözik a skóciai St Andrewsban 1754-ben íródott szabálykönyvtől.

Bár a kínaiak azt egyelőre nem állítják, hogy országukból származik a golf, Cui Lekvan professzor, a kínai sporthatóságok kultúrtörténeti munkabizottságának tagja úgy véli: előfordulhat, hogy a kínai sport Dzsingisz kán hódító csapataival eljutott Európába is.

"Nem állítom, hogy ők honosították meg a játékot Európában, de lehetséges, hogy a kínai "labdaütés" Európában egyesült egy hasonló helyi játékkal, és így született meg a golf" - mutatott rá Cui Lekvan.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×