INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A kínaiak találták fel a golfot is?

Infostart / InfoRádió
Kínai történészek azt állítják, hogy az ország uralkodói és ágyasaik már több száz évvel azelőtt ütögettek labdákat zászlóval ellátott kis lyukakba, mielőtt az első golf-meccset lejátszották volna a játék őshazájának tartott skót felföldeken.

Kína egyik legtekintélyesebb múzeumának, a Palota Múzeumnak, illetve a Pekingi Egyetemnek a szakértői két évnyi kutatás után a Kínai Golf Szövetség ünnepségén hozták nyilvánosságra, hogy a golf első ismert skóciai megjelenése előtt 400 évvel Kína mongol uralkodói egy nagyon hasonló "labdaütés" elnevezésű játékkal múlatták az időt.

A kutatók bemutattak négy festményt, amelyek egy olyan játék közben ábrázolták az uralkodókat és udvartartásukat, amely kísérletiesen hasonlít a golfra.

Még a képek alapján elkészített, és a mai golfütőkre erősen emlékeztető ütőket is bemutatták a szakértők, és részleteket olvastak fel egy 1282-ben írt szabálykönyvből, amelyről azt mondják: kevéssé különbözik a skóciai St Andrewsban 1754-ben íródott szabálykönyvtől.

Bár a kínaiak azt egyelőre nem állítják, hogy országukból származik a golf, Cui Lekvan professzor, a kínai sporthatóságok kultúrtörténeti munkabizottságának tagja úgy véli: előfordulhat, hogy a kínai sport Dzsingisz kán hódító csapataival eljutott Európába is.

"Nem állítom, hogy ők honosították meg a játékot Európában, de lehetséges, hogy a kínai "labdaütés" Európában egyesült egy hasonló helyi játékkal, és így született meg a golf" - mutatott rá Cui Lekvan.

A címlapról ajánljuk