eur:
400.74
usd:
366
bux:
74332.7
2024. október 11. péntek Brigitta
Mature doctor applying bandage on arm of girl. Female pediatrician is examining child sitting on examination table. Family is visiting clinic during COVID-19 outbreak.
Nyitókép: Getty Images

NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

Az előző héten akut légúti fertőzés tüneteivel 228 ezer, influenzaszerű megbetegedéssel pedig 18 600 fő fordult orvoshoz. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és védőoltási osztályának vezetője.szerint ezek a számok jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

A 40. héten megkezdte a munkát a légúti figyelőszolgálat, amely hetente 1304 orvosi körzetből kap adatokat – tudta meg az InfoRádió Molnár Zsuzsannától. "A legfőbb célunk az, hogy az influenzavírus, a koronavírus és a légúti óriássejtes vírus elterjedését és az általa okozott megbetegedések gyakoriságát monitorozzuk a lakosságban – mondta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és védőoltási osztályának vezetője.

Az adatokból az derül ki, hogy egyre több az influenzás és főleg a covidos beteg. A nyilvántartás szerint akut légúti fertőzés tüneteivel 228 ezer, influenzaszerű megbetegedéssel pedig 18 600 fő fordult orvoshoz. Molnár Zsuzsanna szerint ezek a számok jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. A beküldött minták alapján az osztályvezető szerint jelenleg az akut légúti fertőzések mögött leginkább a koronavírus áll.

Molnár Zsuzsanna hozzátette, hogy új Covid-vakcina is lesz majd, a beszerzése folyamatban van, ahogy az influenza elleni védőoltásé is. Kiemelte, hogy ezen kórokozók leginkább az immunhiányos betegeket, a krónikus betegeket, a szív- és érrendszeri, tüdőbetegeket sújthatja, náluk alakulhatnak ki súlyos megbetegedések, ezért nekik érdemes mielőbb felvenni az oltást.

A szakember addig is azt tanácsolja, hogy ügyeljünk a tisztaságra, gyakran mossunk kezet, öltözködjünk az időjárásnak megfelelően, tartsuk be a tüsszentési és köhögési etikettet, aki pedig beteg, az maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Senki sem tudja, mi lesz a szakmunkás minimálbérrel Magyarországon

Senki sem tudja, mi lesz a szakmunkás minimálbérrel Magyarországon

A kormány a munkaadói és munkavállalói szervezetekre bízza a garantált bérminimumot felváltó ágazati bérmegállapodások rendszerét – értesült a Portfolio. A terv az, hogy a garantált bérminimumot (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér) felváltja a bérmegállapodások rendszere, ezt azonban egyre több kétség övezi. Egyelőre az sem világos, miként ér össze a minimálbér és a bérminimum. Annyi biztos, hogy az uniós irányelv szerint bérmegállapodások 80 százalékát kollektív szerződésben kellene szabályozni, ettől a szinttől azonban jelenleg nagyon messze van a magyar gazdaság, mindössze a bérek 11 százalékáról állapodnak így meg a különböző iparágakban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×