eur:
395.63
usd:
362.38
bux:
72179.13
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Nyitókép: forrás: Infostart

Galgóczi Ágnes: lépni kell, országosan járványszerűen terjed a szamárköhögés

Hétvégén érkezik egy újabb nagyobb szállítmány a szamárköhögés elleni védőoltásból, a patikák a jövő hét elejétől már újra tudják rendelni a vakcinát. A fertőzés leginkább az oltatlan vagy részben oltott kisbabákra veszélyes, ezért Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője a harmadik trimeszterben lévő várandósoknak javasolja leginkább a védőoltást, valamint azoknak, akik részt vesznek a kisbabák gondozásban.

Az elmúlt évtizedekben a szamárköhögés előfordulási gyakorisága nagyon alacsony volt Magyarországon, ezért a pertussis komponenst tartalmazó védőoltások iránt igény nem mutatkozott a patikákban.

"A pertussis komponensű oltás kötelező a nemzeti immunizációs programban, és az oltásra kötelezetteknak az NNGYK központilag szerzi be az oltóanyagot, itt semmilyen fennakadás nincs, az oltási program folyamatos. A patikai forgalomban a hétvégére várható egy nagyobb kontingens érkezése, ez a szükséges hatósági felszabadítás és engedélyezés után a jövő hét elején kerül a nagykereskedőkhöz, így a jövő hét elejétől a patikák újra tudják rendelni az oltóanyagot, és elérhető lesz azoknak, akik szeretnék magukat beoltatni" – mondta el az InfoRádióban Galgóczi Ágnes, az NNGYK járványügyi főosztályvezetője.

Úgy látja, az emberek komolyan veszik most a szamárköhögéses esetek számának emelkedését.

"A szamárköhögéses esetek emelkedése és az oltóanyag iránti megnövekedett igény kapcsán mindenképpen észlelhető az, hogy komolyan veszik, foglalkoznak ezzel, és akinek a környezetében várandós vagy újszülött van, ők keresik az oltóanyagot és beoltatják magukat" – erősítette meg.

A szamárköhögés kockázati csoportjai:

  • újszülöttek,
  • csecsemők
  • oltatlanok vagy részlegesen oltottak

Az ő védelmük fontos addig is, amíg nem kezdődik el a kötelező oltási rendben az ő védőoltásuk, és nem épül fel az immunitásuk a szamárköhögés ellen, éppen ezért az ő környezetükben lévőknek jó felvenni az (emlékeztető) oltást. A várandósok esetében az utolsó trimeszterben az anyában termelődő ellenanyagok az újszülöttben az első hónapokban véd a szamárköhögés ellen. A védőoltás vényköteles, a háziorvostól kell kérni, hogy írja fel.

A 30. héten egyébként újabb 41 gyanús eset került a járványügyi nyilvántartásba, 14 esetben igazolódott laboratórium által is a szamárköhögés diagnózisa. Ez köszönhető annak is, hogy a háziorvosok, az ellátó orvosok egy elhúzódó köhögéses tünetekkel járó megbetegedés esetén gondolnak a szamárköhögés diagnózisára, küldik a mintákat laboratóriumi vizsgálatra. Következő hetekben is várhatóan hétről hétre lesznek újabb regisztrált eseteket.

"Minden megyében előfordulnak elsősorban sporadikus esetek, de családon belül vannak már összefüggő esetek, halmozódások, illetve kisebb családi járványok, és országos szinten járványszerűen terjed a megbetegedés" – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok, Betlehem Dávid harmadik

Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok, Betlehem Dávid harmadik

Rasovszky Kristóf tokiói ezüstjét aranyra váltotta. Szinte rajt-cél győzelmet aratott. Betlehem Dávid bronzérmes lett.

Csath Magdolna: nagyon rátelepedett az állam a gazdaságra, fordulatra lenne szükség

Az államnak hátrébb kellene lépnie, és hagynia kellene szabadabban működni a piacot – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem magántanár kutatóprofesszora. A közgazdász úgy látja, jelenleg nagyon merev és rugalmatlan a magyar gazdaságpolitika szerkezete, így pedig a vártnál kisebb mértékben bővül a gazdaság, és a fogyasztási adatok sem túl biztatók.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×