eur:
393.3
usd:
358.88
bux:
71832.47
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Bacterial pneumonia, medical concept. 3D illustration showing rod-shaped bacteria inside alveoli of the lung
Nyitókép: Dr_Microbe / Getty Images

Jött újabb tízezer védőoltás, de közben nőtt a szamárköhögéses betegek száma is

Újabb tízezer vakcina érkezett.

Tovább emelkedett a bejelentett szamárköhögés (pertussis) gyanús esetek száma, hétvégén újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett hazánkba - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Tájékoztatásuk szerint már 226 szamárköhögés gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés, a laboratóriumi vizsgálatok 90 esetben erősítették meg a betegséget.

Az NNGYK "az újszülött gyermekek védelme érdekében javasolt védőoltási ajánlását követő fokozott érdeklődés miatt egyeztetett a gyógyszer-nagykereskedőkkel nagyobb mennyiségű pertussis komponenst tartalmazó védőoltás beszerzésére. Európában a nagy érdeklődés miatt az oltóanyag átmenetileg nehezebben elérhető, azonban hazánkba az elmúlt hét végén újabb nagyobb szállítmány Adacel polio oltóanyag érkezett, amely a hét második felében országos szinten elérhető lesz a patikákban" - írták.

A szamárköhögés elleni vakcinát a háziorvos írja fel, ezt követően a készítmény a recepttel a gyógyszertárakban kiváltható - tudatták.

Az oltatlan és részlegesen oltott csecsemők védelme érdekében az a legfontosabb, hogy időben megkapják az esedékes védőoltásukat, azok indokolatlanul ne halasztódjanak - hangsúlyozták, hozzáfűzve, az oltóanyag-ellátás biztosított, a kötelező védőoltási programhoz az NNGYK központilag vásárolja az oltóanyagot.

A csecsemők védelmében az NNGYK továbbra is ajánlja a védőoltás beadását a 3. trimeszterben lévő várandós édesanyáknak, valamint a közeli családtagok újraoltását is. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben, ezért az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első két hónapban ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását.

Címlapról ajánljuk
Gulyás Michelle: a sok negatív komment még erősebbé tett és megvalósítottam gyermekkori álmomat

Gulyás Michelle: a sok negatív komment még erősebbé tett és megvalósítottam gyermekkori álmomat

Az UTE olimpiai bajnok öttusázója Párizsból hazatérve azt mondta az InfoRádióban, hogy mind mentálisan, mind fizikailag végig nagyon erősnek érezte magát az ötkarikás játékokon. Arról is beszélt, hogy folytatja a nagy változások előtt álló öttusát, és reményei szerint tornász múltja miatt könnyebben tud majd alkalmazkodni ahhoz, hogy a lovaglás helyére az akadályverseny kerül be a számok közé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×