eur:
397.65
usd:
364.47
bux:
0
2024. augusztus 7. szerda Ibolya
Nyitókép: Unsplash

Lezárul a zöld rendszámos luxusterepjárók kora: stop a plug-in hibrideknek

Szeptember elsejétől már csak a tisztán elektromos és nulla emissziós autók kaphatnak zöld rendszámot, így a plug-in hibridekre is más adószabályok fognak vonatkozni.

Szeptember elsejétől az 5P (külső töltésű) és az 5N (növelt hatótávolságú) környezetvédelmi osztályba sorolt járműveken 2026. november 30-ig le kell cserélni a rendszámot zöldről simára, mivel előbbit már csak a tisztán elektromos és nulla kibocsátású autók kaphatnak - írja a Portfolio.

Közleményében az Építési és Közlekedési Minisztérium azt írta:

lezárul a zöld rendszámos luxusterepjárók kora.

Ezzel párhuzamosan a minisztérium szerint folyamatban van a zöld rendszámhoz kapcsolódó adókedvezmények felülvizsgálata.

Mint írják, a villanyautosok.hu összegyűjtötte, hogyan változik a plug-in hibridek adózása szeptembertől. Eddig az 5E, 5N, 5P és 5Z környezetvédelmi osztályba sorolt, részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók környezetkímélő gépkocsiként egységesen a következő kedvezményeket élvezték:

  • gépjárműadó-mentesség,
  • cégautóadó-mentesség,
  • átírási illeték-mentesség,
  • valamint nem volt regisztrációs adó.

Ezeket a kedvezményeket azonban a plug-in hibridek nem a zöld rendszám levételéig (2026. november 30.), hanem csak a környezetkímélő gépkocsi fogalmának változásáig (2024. augusztus 31.) élvezhetik - írják.

A gépjárműadóban is változás várható, ugyanis ha 2024. szeptember 1-től nem számít környezetkímélő gépjárműnek az 5N és 5P kategóriába sorolt gépkocsi, akkor arra ettől az időponttól kezdődően gépjárműadót kell fizetni, igaz, a jogszabály nem definiálja pontosan, mit ért környezetkímélő gépkocsi alatt. Hozzáteszik,

ha a gépjárműadó törvény definícióját pontosítják, akkor az automatikusan a cégautóadó alóli mentességre is hatással lesz, így nagy valószínűséggel az 5P és 5N járművek után is meg kell fizetni az adónemet szeptember 1-től.

Ezeken felül a várható változások között szerepel még, hogy szeptember első napjától (valószínűleg) az említett két besorolással rendelkező autóknál is kell átírási illetéket, valamint regisztrációs adót fizetni. Ez utóbbi vélhetően 76 ezer forintot jelent majd.

Címlapról ajánljuk

Kétszer szakadt meg a szívünk – a magyarok keddje az olimpián

Kétszer szakadt meg a szívünk: mind a két női csapatunk nagyon közel volt a bravúrhoz, de nem jutott be az elődöntőbe. A kézilabdázók a svédektől, a vízilabdázók az amerikaiaktól kaptak ki.
VIDEÓ
Orosz zászló leng Njú Jorkban, folytatódik a Kurszk elleni ukrán támadás – Háborús híreink szerdán

Orosz zászló leng Njú Jorkban, folytatódik a Kurszk elleni ukrán támadás – Háborús híreink szerdán

Friss, geolokált felvételek bizonyítják, hogy az orosz csapatok felvonták országuk zászlóját Njú Jork közepén. Az oroszok már csak pár utcára vannak a település végétől, napokon belül a kezükre kerülhet a teljes város. Orosz közlések szerint ukrán csapatok törtek be kedden Oroszország Kurszki területére, de moszkvai jelentés szerint erőik ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. A kurszki kormányzó szerint a légitámadások továbbra is folynak ukrán részről. Kijev egyelőre nem ismerte el, hogy szárazföldi támadást intézett volna Oroszország területe ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 7. 07:16
×
×
×
×