eur:
395.76
usd:
366.37
bux:
0
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Traffic cones
Nyitókép: Getty Images/JazzIRT

Nagy változások a hazai gyorsforgalmi utakon

Itt az eredménye annak, hogy annyi terelés, lezárás volt az autópályákon, hidakon és más útvonalakon.

Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által üzemeltetett hazai gyorsforgalmi utakon az idén augusztus 1-ig az ország 98 különböző pontján több mint 1,8 millió négyzetméteren cserélték le új aszfaltra az elöregedett, tönkrement burkolatot.

A hét hazai gyorsforgalmi úton - M1, M15, M3, M30, M35, M4, M7 - mintegy 480 kilométer sávhosszúságban újultak meg idén eddig a gyorsforgalmi utak és több helyen a csomóponti ágak és pihenők útjai is. Ehhez 300 ezer tonna aszfaltot használtak fel. Emellett országszerte 72 híd és felüljáró, valamint 9 pihenő is megújult az elmúlt négy hónapban.

Mint az MKIF közölte, Magyarország történetének legnagyobb gyorsforgalmiút-felújítása 2023-ban kezdődött és 2025-ig tart. Mindez az MKIF által üzemeltetésre, felújításra, fejlesztésre átvett 1237 kilométer főpálya 43 százalékát érinti, ami 538 kilométert jelent. A 3 év alatt 200 híd és felüljáró megújul, 50-60 csomópont vízelvezető rendszerét és esetleges rézsűcsúszásait is rendbe teszik. 2023-ban a főpálya 19 százaléka kapott új aszfaltot, ahol szükséges volt, nem csak a kopó réteget, de az alatta lévő kötőréteget, és a mélyebb szerkezeti részeket is cserélték, javították. Az idei év végére a főpálya újabb 20 százalékát tervezik megújítani - írták a közleményben.

Augusztusban a nagyobb tranzitforgalom miatt az M1-en és az M7-en egyáltalán nem lesznek előre tervezett aszfaltozási munkák egyik irányban sem.

Az M7-en pedig már a vakáció kezdete óta nem dolgoznak a Balaton irányába az M0 és Balatonvilágos között.

Címlapról ajánljuk

Ő Kós Hubert, "a koronavírus hercege"

A párizsi olimpia első magyar aranyérmesének eddigi sportolói pályafutása, de akár egész élete is a tudatos építkezés biztos gyümölcsözőségéről szól, no meg arról, hogy ha jön a nagy lehetőség, nem a kérdések, hanem a válasz ideje jön el. Kós Hubert az éremátadón sem felejtette el, ki szorul a leginkább támogatásra, de nem ragaszkodik konkrét tervekhez a Los Angeles-i olimpiáig hátra lévő négy évben, Bob Bowman úgyis tudja, melyik számban lehet újra bajnok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×